Zorgprofessionals in gesprek over betere en efficiëntere zorg

Woudenberg vergrijst, er wonen zo’n 2500 ouderen boven de 65 jaar in Woudenberg. Het is meer dan noodzakelijk dat alle zorgverleners goed met elkaar samenwerken. Daarvoor is het nodig dat ze elkaar kennen, vertrouwen en benutten bij het beantwoorden van de vraag van de inwoners. In november 2019 startte daarom vanuit Coöperatie De Kleine Schans het werkatelier ‘Maak ouderen meester’. Een werkgroep die als opdracht kreeg om de zorgprofessionals bij elkaar te roepen om na te denken hoe de samenwerking beter en efficiënter kan.

De werkgroep bestaat uit: Herman van Bussel, adviseur Sociaal Domein en Zorg; Liekele Hoekstra, penningmeester Senioren Welzijn Organisatie (SWO) en Ellen van der Vlist, directeur Coöperatie De Kleine Schans.
Met de ontvangen subsidie van ZonMw werden in het najaar van 2020 drie bijeenkomsten met zorgprofessionals gehouden. Deelnemers waren onder andere: huisartsen, wijkverpleegkundige, thuiszorg, fysiotherapie, Wmo, Sociaal Team (dagbesteding), gemeente, welzijns- en vrijwilligersorganisaties, ouderenconsulent.
Met elkaar werd besproken hoe de inwoner geholpen kan worden in zijn of haar zelfredzaamheid, hoe bouw je een goed netwerk om hen op en hoe coördineer je dat. Dat bevordert een positief levensgevoel bij de inwoner en ontlast de zorgverleners in hun werk. Ook werd gesproken hoe de verschillende zorgaanbieders op eenzelfde manier ouderen kunnen benaderen om de vraag achter de hulpvraag te ontdekken. Er werd geoefend met de methode Maak de burger meester en daaruit ontstonden weer nieuwe vragen. Het waren zinvolle bijeenkomsten waarin een basis werd gelegd en de werkgroep bij ZonMw nogmaals subsidie aanvroeg om een vervolgtraject te kunnen starten. De subsidie werd toegekend en op donderdag 28 oktober jl. zat er een groep zorgprofessionals bij elkaar om voort te bouwen op het eerdere traject.

Druk in de zorg

Twee onderzoekers van het Athena Instituut van de Vrije Universiteit monitoren het traject in de vorm van actie-onderzoek. De doelen die door deelnemers worden geformuleerd worden aan acties gekoppeld door uitdagingen te formuleren, vast te leggen en bij te houden. Alle aanwezigen herkennen zich in de druk op de zorg en hebben zorgen over de toekomst van de zorgverlening, waarbij men door de vergrijzing een toename aan hulpvragen verwacht. Het zal steeds belangrijker worden dat ouderen actief meewerken aan het oplossen van hun hulpvraag. Uit de eerdere bijeenkomsten is geleerd dat het toepassen van het zorgconcept Reablement de oudere helpt om regie te houden over zijn of haar situatie. Deze ‘herstelgerichte zorg' kent zijn oorsprong in Denemarken en wordt aangeboden in Nederland, Noorwegen, Australië, Engeland en Nieuw-Zeeland. Deze werkwijze vraagt om een andere manier van samenwerken met ouderen en hun naasten, en ook tussen professionals van verschillende organisaties. En dat is de puzzel voor het werkatelier in het komende jaar, om erachter te komen wat ouderen nodig hebben om thuis te blijven wonen en weer in staat te zijn de dingen te doen die zij willen.