Moniek van de Graaf van PvdA/GroenLinks
Moniek van de Graaf van PvdA/GroenLinks

Gezinnen moeten volle pond betalen

Algemeen

WOUDENBERG – De gemeenteraad heeft een ‘beleidsarme begroting’ vastgesteld. Het voorstel van Moniek van de Graaf, fractievoorzitter van de PvdA/GroenLinks, om gezinnen minder Onroerend Zaak Belasting (OZB) te laten betalen, haalde geen meerderheid.

Normaal gesproken zorgt het debat over een begroting voor spannende momenten en langdurige discussies. 

In Woudenberg was de gemeenteraad redelijk snel klaar met de begroting. De gemeente is door de provincie onder verscherpt financieel toezicht gesteld en kan dus weinig beleid maken.

Meerdere fracties wezen er op dat het tweede herstelplan, dat in december besproken moet worden, hét moment is om knopen door te hakken. Dan zal ook duidelijk worden op welke posten er bezuinigd gaat worden.

Moniek van de Graaf deed een voorstel om de OZB stijging voor gezinnen lager te maken en die voor bedrijven iets te verhogen. De OZB voor woningen ligt meer dan 20 hoger dan het landelijk gemiddelde en de OZB voor niet-woningen, zoals bedrijven, meer dan 30 procent lager dan het landelijk gemiddelde.

‘Niemand weet waarom deze situatie bestaat. Men zegt dat het historisch zo gegroeid is. Ik vind het niet eerlijk. Laten we de OZB voor beide groepen langzaam naar het landelijk gemiddelde brengen,’ vond Van de Graaf.

‘De kosten van het levensonderhoud en de gasprijs lopen hoog op. Dan is het eerlijk om gezinnen wat minder te laten betalen, anders komen ze zeker in de problemen,’ aldus Van de Graaf. Een argument om tegen het voorstel te stemmen was dat bedrijven en winkels het het afgelopen jaar erg moeilijk hebben gehad door de coronacrisis.

Van de Graaf antwoordde dat ze met kleine stapjes wilde beginnen zodat de bedrijven en winkels weer wat vet op de botten zouden kunnen krijgen.

Peter van Schaik, fractievoorzitter van GemeenteBelangen Woudenberg, wilde naar de lange termijn kijken. Van de Graaf was teleurgesteld.