Vlam: "korting voorzien, maar erg hoog"
Vlam: "korting voorzien, maar erg hoog" / foto: redactie

Financiële strop voor gemeente

Algemeen

WOUDENBERG – De Raad voor het Openbaar Bestuur heeft in een brief de regering gevraagd de voorgenomen herverdeling van het gemeentefonds nog eens goed te bekijken. Een aantal gemeenten, onder meer Woudenberg, zou fors minder geld krijgen op 1 januari 2023. De berekening voor de gemeente is op dit moment 115 euro per inwoner minder. Dat zou een korting van bijna 1,4 miljoen betekenen. 

De Raad noemt deze korting ‘niet goed verklaarbaar’. De gemeente krijgt op dit moment iets meer dan 20 miljoen per jaar van de landelijke overheid. Per jaar wordt er 30 miljard onder de Nederlandse gemeenten verdeeld. 

De hoogte van de uitkering is onder meer afhankelijk van het aantal inwoners in een gemeente, maar ook het aantal mensen met een uitkering en mensen in de WMO. 

De minister wil dat het geld op een andere manier verdeeld wordt. Ongeveer 40 gemeenten krijgen 60 euro per inwoner meer en gaan er dus fors op vooruit. Wethouder Anita Vlam hield er al rekening mee dat Woudenberg een nadeelgemeente zou worden en minder geld zou krijgen. De herverdeling staat als een toekomstig risico in de begroting. 

De gemeente geeft aan dat de berekening voor de korting op dit moment op 115 euro per inwoner staat. Dat is een korting van 1,4 miljoen. 

Vlam heeft altijd aangegeven dat het lastig was om een beeld te krijgen van de hoogte van de korting, maar 115 euro per inwoner is wel erg hoog.
De Raad voor het Openbaar Bestuur noemt in haar brief een korting van maximaal 15 euro per inwoner per jaar met een maximum van 3 jaar een goed plan, omdat ‘deze herverdeling beperkt houdbaar is’.

Tevens vindt de minister een evaluatie van de gevolgen in 2027 vroeg genoeg. Dat vindt de Raad een slecht idee.

De gemeenteraad neemt donderdag de begroting voor 2022 aan. De afdeling communicatie van de gemeente laat weten: ‘De korting heeft nog geen invloed op de cijfers van de begroting 2022-2025 aangezien de korting nog niet definitief is. Wel heeft de gemeente de mogelijke korting als toekomstig risico opgenomen in de begroting.’

De gemeente kent de brief van de Raad. Dat zou een fors lagere korting betekenen. ‘Het standpunt van de Raad van het Openbaar Bestuur is om de invoering te beperken tot een periode van 3 jaar met maximaal herverdeeleffect van 15 euro per inwoner per jaar. Dat zou voor Woudenberg betekenen een nadelig effect van maximaal € 45, - per inwoner. Hoe groot de kans is dat dit advies wordt overgenomen kan de gemeente moeilijk inschatten.’ Als de voorgestelde berekening doorgaat kost dat Woudenberg in drie jaar 5,6 miljoen. Als het voorstel van de Raad doorgaat kost het Woudenberg iets meer dan een miljoen in drie jaar.

‘De gemeente Woudenberg is teleurgesteld over de voorgenomen herverdeling. De voorgenomen herverdeling heeft verregaande financiële gevolgen voor de gemeente,’ aldus de afdeling communicatie.

‘Woudenberg is momenteel al volop bezig met een bezuinigingsoperatie om te komen tot een sluitende begroting. Het huidige begrotingstekort heeft vooral te maken met de alsmaar stijgende zorgkosten van de gemeente, waarvoor structureel meer geld nodig is vanuit het Rijk. Indien de voorgenomen herverdeling doorgaat heeft dit nog meer gevolgen voor onze inkomsten en zullen we moeten kijken hoe we dit tekort moeten oplossen. Dit vraagt om ingrijpende keuzes en dat betekent dat zaken op een andere manier geregeld moeten worden dan we gewend waren. Dit zullen onze inwoners gaan merken. Hoe pijnlijk dit ook is,’ laat de gemeente weten.