Windmolens zullen het landschap in het buitengebied veranderen
Windmolens zullen het landschap in het buitengebied veranderen / foto: redactie

Zorgen over mogelijke plaatsing windmolens in buitengebied

Algemeen

WOUDENBERG – De gemeenteraad maakt zich zorgen over de mogelijke plaatsing van windmolens in het buitengebied. Dat bleek tijdens de commissievergadering.

De regio Eemland moet de komende jaren een bijdrage leveren aan de landelijke opdracht voor de levering van duurzame energie. Op dit moment onderzoekt men plekken waar bijvoorbeeld windmolens geplaatst kunnen worden.

In het voorjaar toonden bewoners van Woudenberg-Zuid zich bezorgd. Een zoekgebied stond ineens bij hun huizen geprojecteerd. Ze maakten zich zorgen over geluidsoverlast. In het buitenland moeten zulke molens op minimaal twee kilometer van het dichts bij zijnde huis geplaatst worden, in Nederland is een paar honderd meter voldoende. Ook zijn de molens hoog, erg hoog. Twee keer de Lieve Vrouwe Toren in Amersfoort zijn geen uitzonderingen.

Wethouder De Kruif verklaarde toen dat het nog maar een zoekgebied was en dat de windmolens ook elders geplaatst konden worden.

De gemeente Woudenberg heeft nu een klankbordgroep opgericht, die mee kan praten over de locaties.

Henk-Jan Molenaar, fractievoorzitter van de SGP, was niet tevreden met de samenstelling van die groep. Hij vond dat de bewoners van het buitengebied in het algemeen en de omwonenden van het zoekgebied niet vertegenwoordigd waren. 

‘Hun belangen zijn juist in het geding. Zij krijgen misschien windmolens in hun achtertuin, dus moeten ze een stem hebben. De groep moet representatief zijn.’
Ook vond hij dat Woudenberg wel een groot deel van de mogelijke windmolens kreeg. ‘We hebben vijf procent van de inwoners van de regio en 20 procent van de windmolens worden misschien in ons dorp geplaatst. Dat is onevenredig.’

De wethouder beloofde dat hij zal zorgen dat de juiste groepen in de groep vertegenwoordigd zullen zijn.

Peter van Schaik, fractievoorzitter van GemeenteBelangen Woudenberg, maakte zich zorgen dat er geen draagvlak zal zijn, als het besluit eenmaal genomen moet worden. In het voorjaar toonde de gemeenteraad zich ook al bezorgd over mogelijke commotie rond dit onderwerp.

De wethouder beloofde nogmaals dat hij in het najaar het proces in goede banen zal leiden met het oog op de belangen van de bewoners.