Gemeente Woudenberg
Gemeente Woudenberg Gemeente Woudenberg

Column Marleen Treep

Algemeen

Een WAUW! voor onze vrijwilligers

2021 is het Nationale jaar van de Vrijwilliger. Op de website lees ik: “Mensen maken Nederland.” Dit geldt ook zeker voor Woudenberg. En hoe!

De afgelopen tijd heb ik op verschillende plekken de inzet van onze vrijwilligers gezien. Tijdens de Week van de Duurzaamheid ontmoette ik bijvoorbeeld vrijwilligers in allerlei hoedanigheden: energiecoaches, de reparateurs van het Repaircafé, leden van de Knotgroep Woudenberg, van Fair Trade, de Wereldwinkel, Heuvelrugtuinen en Het Cultuurhuis. Diezelfde zaterdag was ik ‘s middags bij de korfbalvereniging. Ook bij onze sportverenigingen zijn tal van vrijwilligers actief. Van jongeren die de kleinsten trainen, coachen en scheidsrechter zijn tot inwoners die al jarenlang hun vereniging helpen. Soms op heel bescheiden manieren en vaak ook niet erg zichtbaar. Op zondag ontmoette ik vrijwilligers van Samen op Zondag van Coalitie Erbij. Zij helpen onze ouders inwoners de eenzame zondag te doorbreken door anderen te ontmoeten en je gezien te weten. Waardevol en zonder vrijwilligers niet mogelijk.

Vrijwilligerswerk heeft impact en is betekenisvol. Voor jezelf en de ander. Dichtbij of ver weg. En er zijn zoveel verschillende manieren om vrijwilliger te zijn. Van een eenmalige klus tot jarenlange inzet. Via een officiële organisatie of gewoon voor de buurvrouw, op school, in de kerk, de kringloop of bij Fidelio. In de achterliggende coronatijd hebben we des te meer ontdekt hoe belangrijk het is om voor elkaar klaar te staan.

Zelf ben ik de afgelopen jaren op verschillende manieren actief (geweest) als vrijwilliger: op school, binnen de kerk, bij Dorcas en bij de Open Tafel. Daar heb ik geleerd: vrijwilliger zijn is niet vrijblijvend. Er wordt op je gerekend. Maar ik heb ook ervaren hoe waardevol vrijwilligerswerk is en wat een tevreden 

gevoel het geeft als een klus geklaard is en je daaraan hebt bijgedragen. Ik heb trouwens ook geleerd dat de Luizenmoeder een leuk tv-programma is, maar het leven van de vrijwillige luizenmoeder dan weer niet altijd over rozen gaat.

Bent u op zoek naar passend vrijwilligerswerk, maar weet u niet waar te beginnen? Op de website van nlvoorelkaar.nl staat een vrijwilligerstest voor u klaar. Ook vindt u op de website van De Kleine Schans allerlei informatie die u kan helpen bij het vinden van passend vrijwilligerswerk. Daar leest u ook hoe u in contact kunt komen met het Steunpunt Vrijwilligerswerk Woudenberg. Zij kunnen u helpen bij allerlei zaken rondom het doen van vrijwilligerswerk. We zijn in Woudenberg in ieder geval op zoek naar vrijwilligers voor Trefpunt Woudenberg, de VoorleesExpress en Home-Start.

Ook in Woudenberg besteden we de komende tijd aandacht aan het Jaar van de Vrijwilliger. Want onze vrijwilligers verdienen het om gezien en gewaardeerd te worden. Maar ik zou zeggen: waarom wachten, als je ook nu al het verschil kunt maken? 

Samen maken we Woudenberg, WAUW!

Marleen Treep,
Wethouder