Rotonde N224 N226/
Rotonde N224 N226/ / foto: Niels Wolterink

Rotonde N224 - N226 aangepakt

Algemeen

WOUDENBERG – Het college van gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht heeft besloten de rotonde op de N224 en de N226 aan te passen. Op deze manier moet de doorstroming op beide wegen verbeteren. De werkzaamheden beginnen op zijn vroegst in 2025.

De rotonde tussen de provinciale wegen N224 en N226 is een enkelstrooksrotonde met een gelijkvloerse oversteek van de parallelweg. De oversteek heeft een negatieve invloed op de doorstroming van het autoverkeer en het openbaar vervoer, stelt de provincie vast. Een zogeheten ‘rotondedoseerinstallatie’ is in 2013 geplaatst met een doseerlicht op elke tak van de rotonde. Hiermee worden de wachttijden meer gelijkmatig verdeeld over alle takken van de rotonde. Deze doseerinstallatie lost het doorstromingsprobleem op voor de korte termijn, maar biedt geen structurele en toekomstvaste oplossing.

In opdracht van de provincie Utrecht heeft SWECO in 2017 een analyse uitgevoerd met een simulatiemodel. Hieruit bleek dat minimaal een grootschalige rotondevorm of een grootschalig kruispunt met verkeerslichten nodig is, om de doorstroming te verbeteren. Omdat deze twee opties ruimtelijk niet inpasbaar zijn, is geadviseerd om te kiezen voor een tweestrooksrotonde (een knierotonde) in combinatie met extra bypasses. Deze rotondevorm neemt minder ruimte in beslag en is verkeersveiliger dan een complexe en grootschalige oplossing. Deze oplossing heeft tot gevolg dat de huidige gelijkvloerse oversteek vervangen moet worden. Hierbij gaat de gedachte uit naar een fietstunnel. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met de gemeenten Woudenberg en Utrechtse Heuvelrug.

Binnen de gegeven ruimtelijke beperkingen zorgt een ‘knierotonde’ met extra bypasses voor een sterk verbeterde verkeersafwikkeling ten opzichte van de huidige rotonde: Elke toerit naar de rotonde heeft twee gescheiden rijstroken en elke afrit van de rotonde heeft een enkele rijstrook, met als uitzondering hierop de westelijke toerit vanaf de N224, waarbij één rijstrook wordt aangelegd als bypass naar de N226 richting Maarsbergen. Een extra bypass wordt aangelegd vanaf de zuidelijke toerit (N226 vanuit de richting Maarsbergen) naar de oostelijke afrit (N224 richting Woudenberg/Scherpenzeel). Deze beide bypasses komen los van de rotonde te liggen. Als gevolg van de ombouw tot knierotonde met extra bypasses neemt het aantal rijstroken toe dat op de oostelijke aansluiting van de rotonde (N224 van en naar Woudenberg/Scherpenzeel) gekruist moet worden (van twee rijstroken in de huidige situatie naar vier rijstroken in de nieuwe situatie). Hierdoor en door de te verwachte toename van het verkeer wordt een gelijkvloerse oversteek voor tractoren en (brom)fietsers steeds minder veilig. Door het gemotoriseerd verkeer hier ter plaatse naar de hoofdrijbaan te sturen, ontstaat de mogelijkheid voor de aanleg van een fietstunnel. Een fietstunnel biedt een veilig, ongelijkvloerse oversteek en draagt bij aan het creëren van goede en veilige fietsroutes met als doel het fietsen te stimuleren. Ook het openbaar vervoer heeft last van stagnerend verkeer voor de rotonde. Om voor de OV-reiziger een betrouwbare reistijd te garanderen wordt ten noorden van de N224 tussen de brandweerkazerne en de rotonde een aanliggende busbaan aangelegd. Hierdoor kan de bus langs het verkeer rijden en vlak voor de rotonde invoegen met het overige verkeer. De aanleg zal in 2025/2026 plaatsvinden.