Heatscreen kan indrukwekkende hoogtes aan.
Heatscreen kan indrukwekkende hoogtes aan. Foto: Utique-D

Besparen met lange golf infrarood

Ondernemend

WOUDENBERG Het Woudenbergse bedrijf Utique-D timmert aan de weg met infrarood verwarming. ‘Het is duurzaam en veilig,’ zegt commercieel directeur Sebastiaan Meerveld. ‘Voor veel bedrijven is deze oplossing ideaal. Zo kunnen ze van het gas af.’ 

Meerveld richtte het bedrijf op met zijn schoonvader Peter Dorst. ‘Ik heb 42 jaar gewerkt in de installatietechniek. Ik heb als hoofduitvoerder/bouwplaatsmanager grote projecten zoals hoofdkantoor Rabobank in Utrecht en Martiniziekenhuis in Groningen mogen realiseren.’ Dorst vertelt dat in de Grote Kerk in Woudenberg ook infraroodverwarming is aangebracht. ‘Tussen de diensten moet er gelucht worden vanwege de coronaregels. Ik heb het laatst gecontroleerd. De deuren stonden open en er werd goed gelucht. Toch zakte de temperatuur maar 1,5 graad. 

Vroeger zette men op zaterdagmiddag de gasverwarming aan. Dat hoeft niet meer met lange golf infrarood.’ In de kamer waar het interview gehouden wordt, staat een infrarood heater. De warmte is duidelijk te voelen. Sebastiaan draait de heater naar de plek waar we zitten. Al snel zet hij hem uit. ‘Het begint veel te warm te worden.’ De lange golf infrarood straalt voorwerpen aan, die de ruimte weer helpen verwarmen. ‘Verwarming door middel van vloerverwarming of radiatoren verwarmt de lucht door convectie. 

Infrarood verwarmt objecten door het aan te stralen, dat is dus een directe manier van verwarmen. Dat is veilig en werkt goed. In sommige fabriekshallen ligt de besparing tussen 40 en 60 procent,’ vertelt Meerveld. ‘Convectiewarmte brengt de lucht in beweging. Dat doet infrarood niet,’ legt Dorst uit. ‘We hebben deze apparaten aan een showroom voor auto’s geleverd. Voorheen moesten de auto’s 2 maal per week stofvrij worden gemaakt. Nu nog 1 maal in de twee weken.’

Octrooi
‘We werken met dit product, omdat we weten dat het goed is. Ik kan geen product verkopen waar ik zelf niet in geloof,’ stelt Meerveld. Peter Dorst kent de fabrikant al heel lang. ‘Hij heet Leo en komt uit Den Haag. Hij is al tientallen jaren bezig om infrarood verwarming te verbeteren. Voor het succesvolle concept van de heatscreen heeft de fabrikant octrooi op het product, het is een uniek concept in de infraroodmarkt.’ De fabrikant kwam een werknemer van de marine tegen. Die man vertelde dat ze de grote schepen moesten verven en dat dit soms wel zeven maanden duurde. De verwarming van de hal, waar geverfd werd was een probleem; door de tocht in de hal werd niet de temperatuur bereikt die nodig was om het schip te schilderen. De fabrikant heeft een aantal heatscreens neergezet. Als het je twee maanden minder kost om een schip te verven, koop je ze. Anders mag je ze houden, was de afspraak. ‘Na twee maanden was het schip geverfd,’ glimlacht Dorst.

‘Er zitten grote voordelen aan infrarood lange golf. Infrarood panelen hebben geen bewegende onderdelen en dus ook geen onderhoud. Zeker als je de combinatie kunt maken met zonnepanelen is het een duurzame oplossing. En kijk eens naar de gasprijzen’, somt Sebastiaan Meerveld de voordelen op. ‘Utique betekent in het Latijn natuurlijk. Dat leek ons een goede naam voor ons bedrijf. We zochten op internet of deze domeinnaam al geclaimd was. 
Dat bleek niet het geval. Wij gingen naar de Kamer van Koophandel. Toen bleek dat een nagelstudio de naam een uur eerder geclaimd had. We moesten snel een naam verzinnen en zijn zo op Utique-D gekomen. De D staat voor duurzaam,’ vertelt Meerveld. ‘Behalve de aanvragen voor bedrijfshallen, magazijnen, showrooms enzovoorts komen er ook aanvragen voor het aanbrengen van infraroodverwarming in woningen binnen. Recent hebben we een plan uitgewerkt voor een penthouse in Almelo. Infrarood verwarming is ook geschikt voor woningen. Ik heb mijn huis helemaal van het gas af. Ik heb de infrarood verwarming regeltechnisch zo ingesteld dat we deze in zones kunnen bedienen. Dit doen we met een app op de telefoon. Zo heb je de warmte daar waar je de warmt nodig hebt,’ zegt Peter Dorst. Sebastiaan Meerveld is trots op het bedrijf en het product dat ze verkopen. ‘We doen hier iets goeds mee. Het is een goed product en we werken mee aan een beter klimaat en dus ook toekomst voor onze kinderen. Dat vind ik belangrijk, want ik heb kinderen en die moeten ook in een goede wereld kunnen leven.

www.utique-d.nl  

Warmtestraling