Ingezonden: Feiten en fabels rond
de Raad van State-procedure betreffende Koningin Julianaplein

1. Bij het voorstel tot wijziging van het bestemmingsplan om de nieuwbouw op het Kon. Julianaplein mogelijk te maken, is massaal geprotesteerd. Er werden 18 zienswijzen ingediend en er waren13 inspraakreacties voor de raadscommissie vergadering. Er werd gevraagd om een gesprek met de wethouders door 68 omwonenden. Uiteindelijk is het voorstel tot bestemmingsplanwijziging aangenomen.
2. Op 16 juli 2020 hebben wij beroep ingesteld tegen het vaststellingsbesluit van de gemeenteraad van Woudenberg m.b.t. het bestemmingsplan BP Koningin Julianaplein 1, Woudenberg en gevraagd het genomen besluit te vernietigen en wel om de volgende redenen:
-Handhaven van de voorstellen uit de Structuurvisie van 2013-2030.
-Voldoende draagvlak creëren voor nieuwe voorstellen.
-Nieuwe plannen mogen niet leiden tot verslechtering van de verkeersveiligheid.
Wij hebben tevens gevraagd om een voorlopige voorziening om te voorkomen dat de voorbereidingen voor het bouwplan door de gemeente en projectontwikkelaar doorgang vinden tijdens de periode dat dit bezwaarschrift in behandeling is en er onherstelbare schade aan de woonomgeving wordt toegebracht, waaronder de kap van bijzondere bomen. Dit verzoek is op 22 september afgewezen.
3. Gemeente Woudenberg en betrokken projectontwikkelaar hebben de realisering van het “project Kon. Julianaplein” voortvarend ter hand genomen. Op 28 juli 2020 werd een omgevingsvergunning aangevraagd voor het bouwen van 30 appartementen en het kappen van 4 bomen. Op 11 november 2020 werd de omgevingsvergunning verleend.
4. Door ons zijn bezwaarschriften ingediend tegen het verlenen van deze omgevingsvergunning. De bezwaren hadden betrekking op:
- Het ontstaan van, naar onze mening, verkeersonveilige situaties;
- Het kappen en herplanten van bomen
5. De bezwaarschriften zijn behandeld door de “Bezwarencommissie Woudenberg”. Betreffende de herplant van bomen zijn enkele van onze voorstellen overgenomen, overige bezwaren zijn afgewezen.
6. Intussen gaat de bouw van het appartementencomplex gestaag door.
7. Gezien de uitspraken van zowel de voorzieningenrechter als de bezwarencommissie Woudenberg hebben wij geen enkele verwachting over een uitspraak betreffende ons bezwaarschrift tegen het vaststellingsbesluit m.b.t. het bestemmingsplan BP Koningin Julianaplein 1, Woudenberg.
8. Het ingestelde beroep bij de Raad van State was ondertekend door 31 personen, met naam en adres. Het waren bewoners van de Kon. Emmastraat, Kon. Wilhelminastraat, Kon. Julianaplein, Pr. Irenestraat en Pr. Christinastraat; allemaal geëngageerde en betrokken inwoners van Woudenberg. Vier van hen zijn opgetreden als woordvoerders.
9. Het is kwetsend om te lezen hoe de woordvoerster van de gemeente deze groep aanduidt als “4 bezwaarmakers” waarvan zij niet begrijpt waar zij zich druk over maken.
10. Als dit de standaard en het niveau is hoe de gemeente Woudenberg over haar inwoners denkt en praat, dan staat ons nog heel wat te wachten.

J.H.M.Kessels