Geen onderzoek zondag openstelling

WOUDENBERG – De collegepartijen hebben definitief besloten geen onderzoek te doen naar wens, nut en noodzaak van zondag openstelling van winkels. 

Dat onderzoek zou voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 afgerond moeten zijn. De drie partijen, GemeenteBelangen Woudenberg, de ChristenUnie en de VVD, wilden een onderzoek doen om in hun verkiezingsprogramma’s een goed onderbouwd standpunt over dit heikele onderwerp te kunnen innemen.

Elli van Oosterom, fractievoorzitter van de ChristenUnie, las namens de drie partijen een verklaring voor dat het onderzoek niet doorgaat. ‘We kunnen het niet aan de Woudenbergers uitleggen dat we een onderzoek laten doen, dat 9.000 euro kost. De gemeente moet bezuinigen en iedereen zal de pijn voelen. Dan moeten wij geen duur onderzoek starten,’ legde zij uit. 

Bovendien moest de gemeente externe krachten inhuren om het proces te begeleiden. De ambtenaren hebben het te druk om deze extra taken op zich te nemen. ‘Om een betrouwbare uitkomst te krijgen, moest er 9.000 euro op tafel komen. Een onderzoek op internet kostte toch nog altijd 4.000 en was niet representatief. Dat is dus zonde van het geld,’ constateerde Van Oosterom. 

‘Bovendien kan de uitslag op internet gemanipuleerd worden. ’Moniek van de Graaf, fractievoorzitter van de PvdA/GroenLinks, wilde weten hoe de drie partijen nu hun standpunt over zondag opening zouden bepalen. Dat is volgens haar zonder onderzoek een hele klus.

Elli van Oosterom verklaarde dat Van de Graaf zich geen zorgen hoeft te maken. De partijen zouden dit vraagstuk oplossen. Van de Graaf suggereerde dat de VVD wel voor zou zijn en de ChristenUnie tegen. Van GemeenteBelangen wist ze het niet.

Jan Mulder, gemeenteraadslid van de SGP, vroeg of de partijen in hun overweging hadden meegenomen dat de supermarkten tijdens de lockdown op zondag hun deuren mochten openen, maar na twee zondag alweer sloten. ‘Een beter onderzoek kun je niet krijgen. ’Dat was niet in de overweging meegenomen. Formeel was dit statement uniek. 

Raadsleden mogen niet spreken over onderwerpen die niet op de agenda staan. Om Van Oosterom toch de kans te geven dit statement te maken gaf ze antwoord op een niet gestelde vraag.