Gemeentewerf
Gemeentewerf / foto: redactie

Panden mogelijk in verkoop

Algemeen

WOUDENBERG – Het college van burgemeester en wethouders wil de exploitatie van de gemeentelijke gebouwen meer kostendekkend maken. Daarbij wordt de verkoop van bijvoorbeeld het Cultuurhuis of de gemeentewerf niet uitgesloten.

Robert Strijk, gedeputeerde van financiën van de provincie Utrecht, heeft onlangs bij de gemeenteraad aangedrongen concrete bezuinigingsmaatregelen te nemen.

In de commissie van afgelopen dinsdag werd de begroting voor de eerste keer besproken. Daarvoor konden de fracties al schriftelijke vragen stellen. Uit de beantwoording blijkt dat het college van burgemeester en wethouders de exploitatie van de gemeentelijke gebouwen minder kostbaar wil maken.

Op vragen van de fractie van PvdA/GroenLinks antwoordt het college dat de gemeente vijf gebouwen bezit: het gemeentehuis, de gemeentewerf, uitvaartcentrum Henschoten, de brandweerkazerne en het Cultuurhuis.

‘Wij willen externe expertise inhuren om het beheer van ons maatschappelijk vastgoed te evalueren en waar nodig te herijken. De optie van verkoop gemeentelijke gebouwen wordt daarin meegenomen. We bekijken nog of voor zo’n opdracht een makelaar ingeschakeld kan worden,’ aldus het college.

De gemeente ontvangt huurinkomsten voor het gemeentehuis (politie), de brandweerkazerne (de kinderopvang) en het uitvaartcentrum (huur van de kerk). De huurders van het Cultuurhuis betalen wel huur, maar krijgen daarvoor subsidie van de gemeente. Van de gemeentewerf wordt in de beantwoording expliciet gezegd dat men verkoop overweegt. 

In de bezuinigingsdialoog werden veel voorstellen gedaan om de exploitatie van het Cultuurhuis te veranderen en de verhuurders elders onder te brengen. Het is minder goed voor te stellen dat de gemeente de brandweerkazerne of het gemeentehuis zal verkopen.

Het college gaat ervan uit dat de energiekosten voor de gebouwen het komende jaar niet zullen stijgen. 

Afbeelding