Moniek van de Graaf van de fractie PvdA/GL
Moniek van de Graaf van de fractie PvdA/GL

PvdA/GL: ‘Geef woningbezitters minder OZB verhoging’

Algemeen

WOUDENBERG – De gemeenteraadsfractie van de PvdA/GroenLinks heeft voorgesteld de Onroerend Zaak Belasting (OZB) voor woningen te laten stijgen met een half procent. De OZB voor niet-woningen (bedrijven, winkels en garages) zouden moeten stijgen met 2,5 procent. Zo komen de inkomsten van de OZB gelijk uit, maar worden de lasten eerlijker verdeeld.

Moniek van de Graaf, fractievoorzitter PvdA-GL, heeft in de begrotingscommissie van dinsdag 5 oktober voorgesteld om het voorstel van het college over de verhoging van het OZB-tarief aan te passen, met als doel de huiseigenaren te ontzien. Het concrete voorstel van de PvdA/GroenLinks is om de niet-woningen met 2,5 procent te laten stijgen en de woningen met 0,5 procent.

Het voorstel van het college is om de OZB in 2022 met 2,7 procent te verhogen: 1,7 procent inflatiecorrectie, plus 1 procent om bij te dragen aan extra opbrengsten voor de gemeentekas. Die procent extra levert de Woudenbergse schatkist bijna 27.000 euro op. Zowel de OZB van woningen als bedrijven en winkels stijgt in het voorstel van het college met die 1 procent extra.

Dat vindt PvdA/GroenLinks niet redelijk voor de huizenbezitters. ‘Het OZB-tarief van woningen ligt in Woudenberg nu al 12 procent hoger dan het landelijk gemiddelde. Terwijl het OZB-tarief van niet-woningen in Woudenberg 33 procent lager ligt dan het landelijk gemiddelde. Dat enorme verschil moet meer gelijk worden getrokken. Dat is eerlijk en rechtvaardig,’ betoogt Moniek van de Graaf, ‘helemaal nu in deze moeilijke financiële tijden, waarin we allemaal ons steentje moeten bijdragen.’ Ze haalde dit opmerkelijke feit uit de financiële scan van de provincie Utrecht. Ze kondigde in de gemeenteraad van 1 juli aan dat ze met dit voorstel zou komen. Het is overigens niet duidelijk hoe dit grote verschil is ontstaan.

‘Door de niet-woningen 2,5 procent en de woningen 0,5 procent meer te laten betalen, wordt de beoogde extra opbrengst van 27.000 euro behouden. 
Dat is immers nodig om de gemeentelijke financiën op orde te krijgen, maar wordt de rekening niet weer voor het grootste deel bij de woningbezitters neergelegd.’

Toch zal ook de voorgestelde aanpassing naar 2,5 procent voor de niet-woningen, het grote verschil tussen de OZB-tarieven van woningen en niet-woningen niet oplossen. Het verschil blijft tientallen procenten. ‘Dit is echt te groot,’ zei Van de Graaf.

Een tweede punt dat Moniek van de Graaf daarom aansneed in de raad was, hoe hier de komende jaren mee om te gaan. Het verschil tussen het OZB-tarief voor woningen en niet-woningen moet volgens PvdA/GroenLinks kleiner worden. Ook als de gemeentelijke financiën er straks beter voor staan. Van de Graaf wil dat er trapsgewijs meer betaald gaat worden voor de niet-woningen. ‘Juist in stapjes, omdat ook al hebben de niet-woningen jarenlang niet superveel betaald, het is altijd wennen als je meer moet gaan betalen. Daarbij is de economie na corona weer flink aan het groeien, dus willen we ondernemers de tijd geven hiervan te profiteren en weer extra vet op de botten te kweken.’

Maar de huizenbezitters ontzien in deze dure tijden, is voor PvdA-GL een grote prioriteit. Een eerste stap is dus de verlaging van 1 procent naar 0,5 procent. ‘We hopen dat er voor ons voorstel een meerderheid is in de raad,’ aldus Moniek van de Graaf, ‘en ook om hier de komende jaren in door te pakken.’