Afbeelding
Foto: redactie

‘Voorkom komst van beleggers’

Algemeen

WOUDENBERG – De gemeente Woudenberg moet anticiperen op nieuwe wetten uit Den Haag tegen beleggers. Zo kan voorkomen worden dat investeerders nog vastere voet in het dorp aan de grond krijgen.

Jan Mulder, gemeenteraadslid voor de SGP, maakt zich zorgen over de groeiende invloed van beleggers in Woudenberg. In Woudenberg wordt één op de zestien woningen door beleggers gekocht. 

In Nederland is dat gemiddeld één op de 15. In Scherpenzeel wordt één op de negen woningen aan beleggers verkocht.

Aangezien de gemiddelde huizenprijzen in beide dorpen ongeveer gelijk liggen, is de kans reëel dat beleggers ook meer belangstelling voor Woudenberg zullen krijgen. In beide plaatsen gaan de huizen gemiddeld voor 427.000 euro van de hand.

Jan Mulder vroeg tijdens de gemeenteraadsvergadering om de ontwikkelingen op de woningmarkt nauwlettend in de gaten te houden en regelmatig te melden hoe het gaat.

Wethouder Marleen Treep antwoordde dat ze het gebruikelijke tweejaarlijkse onderzoek voldoende vond. Ze was niet van plan vaker de markt te onderzoeken.

Jan Mulder wees er op dat er aan het begin van het nieuwe jaar wetten in de Tweede Kamer worden aangenomen, die het voor beleggers moeilijker maken om huizen te kopen en daarna te verhuren.

Zo komt er waarschijnlijk een plicht voor huizenkopers om hun gekochte woning de eerste vijf jaar te bewonen. Ook kan de gemeente een verhuurvergunning instellen in wijken waar beleggers actief zijn.

Mulder wil graag dat de gemeente deze maatregelen zo snel mogelijk zal invoeren om zo meer greep op de woningmarkt te krijgen.

Men vindt dat beleggers te veel geld voor woningen bieden en zo de prijzen opdrijven. 

Deze huizen worden meestal duur verhuurd. Op deze manier raakt de woningmarkt verstoord.

Overigens zijn sommige mensen blij met de duurdere woningen, want zo kunnen ze een huis huren. Anders hadden ze misschien nog tien jaar op een wachtlijst gestaan.