Afbeelding
Jesseka Engelaar-Batteau

Filmavond #Powerplant een succes

Algemeen

WOUDENBERG Op vrijdagavond 1 oktober vond de eerste live-event plaats van werkgroep Partij voor de Dieren Woudenberg. De werkgroep vertoonde in het Cultuurhuis de documentaire #Powerplant, een film over de relatie tussen de consumptie van dierlijke producten en klimaatverandering.

In de film gaat Marianne Thieme, medeoprichter van de Partij voor de Dieren, met verschillende mensen in gesprek over de kansen die er liggen om de transitie te maken naar een plantaardige samenleving; wetenschappers laten zien hoe de huidige voedingsindustrie roofbouw pleegt op onze planeet. Terwijl er zoveel mogelijkheden zijn voor een gezonde overstap naar een ander, minder destructief, voedingspatroon. De beroemde Londense chef-kok Alexis Gauthier laat zien hoe je de lekkerste gerechten kunt maken op zuiver plantaardige basis.

Er was een goede opkomst met bezoekers uit zowel Woudenberg als daarbuiten. Statenlid en fractievoorzitter Hiltje Keller was te gast om de film in te leiden en na afloop met het publiek in gesprek te gaan. Er kwam een mooi dialoog op gang over hoe wij ons gedrag kunnen veranderen en mogelijk ook anderen kunnen inspireren om te kiezen voor een meer plantaardig dieet. Oftewel, we kunnen een verandering in gang zetten met vork en mes! Hiltje Keller vertelde hoe de omschakeling naar een vegetarisch of vegan dieet een proces dat voor iedereen anders kan verlopen; het belangrijkste is dat we ons bewust zijn van de gevolgen van onze voedingskeuzes. Gezamenlijk kwam men tot de conclusie dat ook de gemeente een verantwoordelijkheid heeft in het aanjagen van de eiwittransitie. Dit kan bijvoorbeeld door kleinschalige biologische landbouw te stimuleren, bedrijven aanmoedigen om het aanbod van plantaardige voedingsproducten te vergroten en plantaardige voeding de norm te maken bij publieke bijeenkomsten en evenementen (Carnivoor? Geef het door!).

Ter afsluiting was er een gezellige borrel waarbij bezoekers met elkaar konden kennismaken en napraten over de film. De werkgroep kijkt terug op een inspirerende en informatieve avond met een ontspannen sfeer. 

Afbeelding
Afbeelding