Afbeelding

Feest op losse schroeven

WOUDENBERG – Het is nog onzeker of er in de nacht van 31 december op 1 januari een feest in het centrum van Woudenberg voor met name de jeugd gehouden zal worden. De gemeente zoekt organiserende vrijwilligers.

Dat vertelde waarnemend burgemeester Yvonne van Mastrigt. Het feest kon vorig jaar niet doorgaan vanwege de corona-maatregelen. Desondanks kwamen mensen op het Poortplein bij elkaar en liep het zo uit de hand dat de Mobiele Eenheid werd ingezet. Toenmalige burgemeester Titia Cnossen vertelde later dat ‘wij een vuurwerkbom verwijderd waren van een veldslag’.

De gemeenteraad leek het een goed idee om indien mogelijk een feest te organiseren, zodat de kansen op ongeregeldheden kleiner zouden worden.

Yvonne van Mastrigt had onderzoek gedaan. Volgens de thans geldende regels kan er een feest worden gehouden. ‘Ik zou dat de jeugd ook gunnen,’ zei Van Mastrigt. ‘Jongeren hebben al zoveel gemist.’

Dus heeft ze contact gezocht met de exploitant, die eerder de feesten organiseerde. Hij heeft echter te kennen gegeven dat hij door privéomstandigheden dit jaar het feest niet wil en kan organiseren.

‘Wij hopen op initiatieven uit de samenleving. Er zijn misschien wel mensen die dat feest op poten willen zetten,’ aldus de waarnemend burgemeester.

Jhony Stalman, fractievoorzitter van de VVD, zag hierin een ferme handreiking. ‘Betekent dit ook dat u het feest financieel wilt ondersteunen?’ vroeg hij.

Deze vraag ontlokte de burgemeester een glimlach. ‘Gezien de financiële situatie van de gemeente, ligt dat niet voor de hand. We kunnen geen geld in het feest steken. Maar we kunnen wel helpen met de gesprekken met de hulpdiensten en vergunningsverleners.’

Het feest is een traditie geworden, nadat een jaar of tien geleden de jaarwisseling in Woudenberg uit de hand liep en toen ook de ME in het dorp was. Daarna besloot de gemeenteraad een feest te houden. In de jaren daarna was het feest een succes, drukbezocht en gezellig.