75 + 1 jaar vrijheid

WOUDENBERG Vorige week dinsdag was de officiële opening van de festiviteiten voor de viering van 75 + 1 jaar vrijheid. Dit gebeurde in het Cultuurhuis door burgemeester van Mastrigt. 

“Het is belangrijk om zichtbare, maar ook minder zichtbare herinneringen te blijven herdenken en de verhalen hiervan door te vertellen. 

Laten we de vrijheid vieren, koesteren en doorgeven. Want vrijheid is niet vanzelfsprekend”, aldus burgemeester van Mastrigt. 

Aansluitend gaf Johan de Kruijff van Stichting Oud Woudenberg een lezing waarin werd verteld over hoe 13.000 Duitsers in mei 1945 op landgoed Den Treek ontwapend werden en lopend afmarcheerden naar de Duitse Wadden. 

Verder waren er afgelopen week meerdere activiteiten. 

Stichting Oud Woudenberg verzorgde een 6 km lange wandeling naar de plek waar in 1940 een schijnvliegveld is aangelegd om de aandacht van het verduisterde vliegveld Soesterberg af te leiden. Onderweg werd de aandacht gevestigd op verschillende overblijfselen uit de oorlog. 

De Bibliotheek had schrijver Michel Oskam uitgenodigd. Hij hield een lezing over zijn boek `Twee levens komen samen`. 

En afgelopen zaterdag kon men ‘op de koffie' bij enkele Woudenbergse veteranen. Veteranen hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan onze vrijheid. Men kon verhalen horen en van gedachten wisselen met Tony Nijhove en Rob Stuivenberg waarna een vrijheidslunch werd genoten.

Aankomende periode zijn er nog verschillende activiteiten waaronder een lezing, een film, rondwandelingen en fietstochten. 

Op 30 oktober worden de festiviteiten afgesloten met een vrijheidsconcert door Fidelio. Meer informatie is te vinden op de website: www.woudenberg.nl/vrijheid.