Ammoniaklek bij Zandbergen
Ammoniaklek bij Zandbergen / foto: Ron van de Hoef

Verwarring door ‘communicatiegat’

Algemeen

WOUDENBERG – Er is een ‘communicatiegat’ ontstaan, toen de brandweer woensdag uitrukte voor een ammoniaklek bij het bedrijf Zandbergen. Dat heeft waarnemend burgemeester Yvonne van Mastrigt gezegd in antwoord op vragen van CDA-gemeenteraadslid Jan Bessembinders tijdens de gemeenteraadsvergadering.

Woensdagochtend kwam er een melding van een ammoniaklek bij Zandbergen. Binnen de kortste keren scheurden een groot aantal brandweerwagens met loeiende sirenes door de Woudenbergse straten. Op Facebook en Twitter verscheen een melding van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) dat inwoners hun ramen en deuren dicht moesten doen. Na anderhalf uur meldde de gemeente hetzelfde. 

Uiteindelijk bleek het om een incident te gaan en vertrokken alle brandweerwagens weer. Volgens Bessembinders waren het er 16, Van Mastrigt hield het op 12. 

Veel Woudenbergers bleven met de vragen zitten wat was er aan de hand en waarom was er voor deze aanpak gekozen.

Jan Bessembinders vroeg zich af of de gemeente wel goed over de situatie had gecommuniceerd. Ook wilde hij weten of er geen NL Alert had moeten uitgaan.

Yvonne van Mastrigt legde uit dat bij zulke meldingen de VRU ‘leidend in de communicatie’ is. De Veiligheidsregio bepaalt wat en wanneer er gecommuniceerd wordt. Van Mastrigt vond dat er een ‘communicatiegat’ was ontstaan door de gang van zaken en gaat daarover het gesprek aan met de VRU.

De VRU zette berichten op Facebook en Twitter. De gemeente volgde die lijn. Dat het anderhalf uur duurde voor het bericht op de site van de gemeente verscheen kwam omdat de afdeling communicatie van de gemeente onderbezet was. Peter van Schaik, fractievoorzitter van GemeenteBelangen Woudenberg, vroeg zich af of dit wel de meest geschikte kanalen zijn. ‘Niet iedereen heeft Facebook of Twitter.’ Dat was Van Mastrigt met hem eens.

‘De VRU besloot dat een uitruk met veel brandweerwagens noodzakelijk was. Veel Woudenbergers hebben die wagens gezien en gehoord en hun deuren en ramen gesloten. De professionals zijn op de melding afgegaan. Zij constateerden dat het lek niet groot was en dat het een incident was. Daarmee was het voor de VRU wel klaar. En eerlijk is eerlijk, dat hadden ze goed gezien,’ vertelde Van Mastrigt. ‘Over een incident communiceert de VRU nu eenmaal maar mondjesmaat.’

Van Mastrigt begreep dat Woudenbergers meer informatie verwachtten. Ze vond blijkbaar ook dat de inwoners daar recht op hadden, want ze gaat met de VRU over de communicatie spreken. ‘Voor de VRU was het een klein incident. Dat werd afgesloten. Voor hen was het klaar. Maar ik begrijp dat mensen exact willen weten wat er aan de hand is als een aantal brandweerwagens met loeiende sirenes door het dorp raast. Geen wonder dat mensen zich zorgen maakten. Dat had uitgelegd moeten worden. Dit was een communicatiegat. ’

De waarnemend burgemeester legde uit dat de situatie niet ernstig genoeg was voor een NL Alert. ‘In de meldkamer hebben ze strenge procedures en normen waaraan een situatie moet voldoen om een NL Alert in gang te zetten.’

Van Mastrigt vertelde dat Zandbergen de draaiboeken voor zulke situatie goed op orde heeft.