Foto: Inzaaien in Woudenberg
Foto: Inzaaien in Woudenberg

Inspiratieavond `De wereld van morgen begint bij jou`

Algemeen

Woudenberg Op maandagavond 4 oktober duiken we met drie lezingen in het thema `De wereld van morgen begint bij jou`. 

Wat kun je zelf doen voor de wereld van morgen? Hoe pas je je tuin aan op het veranderend klimaat met meer hitte, wateroverlast en droogte? En hoe zorg je voor meer soorten planten, insecten en kleine dieren? Wethouder Marleen Treep opent de Wauw!denbergweek die duurt tot en met 9 oktober. Annemarie Houkes, van Fairtrade Leusden, neemt u op inspirerende wijze mee en vertelt dat het helemaal niet zo moeilijk is om hier, als consument, een positieve invloed te hebben op een wereld met betere milieu- en arbeidsomstandigheden voor iedereen. Na de pauze spreekt Peter Smit van Natuur- en Milieufederatie Utrecht over Heuvelrugtuinen in Woudenberg. “Wat is een Heuvelrugtuin? En waarom een Heuvelrugtuin? Hij is minstens 60% groen, er wordt gifvrij getuinierd, hij biedt beschutting aan vogels en insecten en je vindt er planten die passen in onze regio. Het Nationaal Park UH, IVN natuureducatie en NMU hebben de krachten gebundeld om ook hier, samen met de gemeente en de Stichting Duurzaam Woudenberg, zoveel mogelijk tuinen in te richten als Heuvelrugtuin. Gaat jouw groene hart hiervan sneller kloppen en wil jij ook aan de slag met jouw tuin? Of wil je iets weten over de Heuvelrugvoorbeeldtuinen in Woudenberg? Mooi!”

Vervolgens vertelt tuinontwerpster Frederike van der Kooij over `Inheemse planten in Jouw Heuvelrugtuin`. “Het toepassen van planten die van oudsher thuishoren op de Utrechtse Heuvelrug is van groot belang om de biodiversiteit te herstellen en de natuur weerbaar te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. Ik vertel niet alleen waarom inheemse planten zo belangrijk zijn, maar ook welke inheemse planten geschikt zijn voor jouw tuin, waar je op moet letten bij het beplanten van een tuin en waar je de juiste informatie en producten vindt. Ook krijg je tips om natuurlijke helpers, voedsel en beschermers slim in te zetten voor een onderhoudsvriendelijke tuin. Zo kun je snel zelf aan de slag met het creëren van jouw eigen Heuvelrugtuin.”

Naast de drie lezingen is er een informatiemarkt met Wereldwinkel, boeken over tuinieren, inheemse planten, Heuvelrugtuinen en plantjesverkoop van Hovenier Van Ee. De WAUW!denbergweek is van 4 t/m 9 oktober en vol met informatie en inspirerende activiteiten over duurzaamheid waarbij het thema `De wereld van morgen begint bij jou` centraal staat. Duurzaam leven kan heel inspirerend, creatief én lekker. Met verder: op 6 oktober workshops en politiek debat, vrijdag 8 oktober Huiskamerquiz `Groen moet je doen, zaterdag 9 oktober Op de koffie bij WAUW!denbergers. Meer info op www.woudenberg.nl/wauwdenberg, www.cultuurhuiswoudenberg.nl of haal de WAUW!denbergfolder in het Cultuurhuis