Foto: Agnes IJmker
Foto: Agnes IJmker

Busje rijdt niet voor Daan

Algemeen

WOUDENBERG – Wethouder Marleen Treep is ervan overtuigd dat het college van burgemeester en wethouders rechtvaardig handelt in de kwestie van het leerlingenvervoer voor de 10-jarige Daan, die elke schooldag naar De Glind moet. Zijn moeder, Cynthia, is boos en teleurgesteld over de opstelling van het college van burgemeester en wethouders.

‘We willen het beste voor elk kind en doen het goede. Ieder kind krijg wat het nodig heeft,’ verklaarde Marleen Treep tijdens de gemeenteraadvergadering. Ze kon verder weinig over de kwestie zeggen, omdat de privacy van Daan en zijn moeder in het geding was.

Op de publieke tribune zaten zijn moeder en oma. Beiden waren het overduidelijk niet eens met de gang van zaken en vooral niet met de woorden van de wethouder. ‘Ik zit hier gewoon. Ze kunnen toch gewoon vragen hoe ik er tegen aan kijk,’ brieste Cynthia. Ze had echter geen spreekrecht en kon haar verhaal niet doen.

Daan zat vorig jaar op een Woudenbergse school, maar daar ging het niet zo goed. Dus werd er een consult aangevraagd. Daan bleek autistisch te zijn en ADHD te hebben. Hij moest naar de Donnerschool in De Glind. Zijn moeder vroeg een plek in een bus van het leerlingenvervoer aan en kreeg nul op het rekest. Daan moest met het openbaar vervoer met begeleiding naar De Glind. ‘Openbaar Vervoer is ook leerlingenvervoer,’ zei Treep.

‘Er rijdt geen rechtstreekse bus tussen Woudenberg en De Glind,’ vertelde zijn moeder Cynthia. ‘Hij moet overstappen in Scherpenzeel en dat is zwaar voor hem. Daan moet wel onder begeleiding reizen. Waar haal ik begeleiding vandaan?’

Zij begrijpt het probleem van het college niet. ‘Er rijdt een busje van Woudenberg naar De Glind. Daar zitten kinderen in met dezelfde diagnose. Er is nog plek in het busje, maar Daan mag niet meerijden.’

Dus rijden zijn moeder en hij keurig achter het niet volledige gevulde busje aan. ‘’s Morgens lukt het me meestal wel, maar ’s middags kom ik in de problemen met mijn werk,’ zegt zij .

Zijn moeder Cynthia maakte bezwaar bij de beroeps- en bezwarencommissie, die haar in het gelijk stelde. Het college van burgemeester en wethouders moest haar standpunt heroverwegen. Die heroverweging leidde niet tot een veranderd inzicht.

Moeder Cynthia voelt zich in de steek gelaten. ‘Ik begrijp echt niet waarom mijn zoon niet mee kan rijden. Het college verschuilt zich achter procedures en juristen. Ze praten niet met mij, als loopt via advocaten. Er rest mij niets anders dan via de krant mij verhaal te doen.’ Zij vertelt dat de hele situatie een zware wissel op haar zoon getrokken heeft.

Vlak voor de gemeenteraadsvergadering kreeg de moeder een telefoontje dat de gemeente blijkbaar zonder overleg een arts had ingeschakeld en dat die arts de volgende dag op bezoek zou komen. ‘Ik ken die man niet. Ik ben geëxplodeerd.’

Marleen Treep vertelde dat er jaarlijks 100 kinderen met het leerlingenvervoer naar school gaan. Sommigen worden opgehaald, anderen worden door hun ouders weggebracht en anderen gaan met het Openbaar Vervoer. Op dit moment loopt er een bezwaarprocedure.

Bij de bezuinigen staat een andere manier van aanbesteden hoog op de lijst van prioriteiten. ‘Betekent dit dat wij vaker dit soort toestanden krijgen?’ vroeg Moniek van de Graaf, fractievoorzitter van de PvdA/GroenLinks zich af. Treep kon echter niet in de toekomst kijken.
Marco van de Hoef, gemeenteraadslid van GemeenteBelangen Woudenberg, en Michel Hardeman, fractievoorzitter van het CDA, wilde meer over de kwestie weten, maar daar mocht de wethouder niet op antwoorden. ‘Ze heeft een deel van haar privacy op door naar kranten te stappen, dat wil niet zeggen dat ik vrijelijk over de kwestie kan praten.’