Ingezonden: de energie transitie

Er is de laatste tijd weer veel te doen over de regering en ook lokaal over bezuinigingen en de energie transitie. Weer 2 ministers weg en Remkes moet voor een gezellig weekend zorgen voor Kaag, Hoekstra en Rutte. Het kabinet is al jaren erg druk met zichzelf bezig, zodat ze het energie vraagstuk over de schutting gegooid hebben en nu moeten de lokale gemeenten dit maar oplossen. Juist het energie vraagstuk is typisch iets dat nationaal en als het even kan internationaal moet worden opgelost. De afgelopen tijd heb ik zo veel mogelijk informatie proberen te lezen uit kranten en tv-nieuws. De informatie is nogal ontmoedigend en soms tegenstrijdig, afhankelijk van wie het opschrijft, en hun achterliggende belangen. Zo zijn de warmtepomp mensen heel optimistisch dat het binnenkort met de geluidsoverlast wel mee zal vallen, en heeft de rechter de verbouwing van een gemeentehuis in appartementen laten stopzetten omdat de geluidsoverlast van één warmtepomp bij de bouwaanvraag was doorgegeven maar 40 apparaten dus veel meer overlast voor de omwonenden zou gaan betekenen. 

* Diepteboringen om warmte van zo’n 1000 meter onder het aardoppervlak vandaan te halen lijkt de waterbedrijven geen goed idee, omdat door alle gaten in het grondwater ons drinkwater wordt vervuild. *Windmolens in Woudenberg. Omdat hier relatief weinig wind is zal de windmolen van 40 meter dan maar een hoogte van zo’n 120 moeten hebben. Onze Raad van Staten heeft omstreeks 1 juli 2021 gezegd dat de windparken op land voortaan aan Europese normen moeten voldoen. Het gevolg: In elk geval vertraging. Verder lijkt windenergie op zee minder rendabel te zijn dan zonnepanelen. De windparken op zee die de komende 10 jaar gebouwd worden, liggen ver in zee, zodat de elektriciteitsleidingen te duur worden om de energie aan land te brengen. Daarom zijn er nu experimenten in voorbereiding om de waterstof fabricatie dan maar bij de windmolen parken te realiseren, omdat dan het transport van waterstof gemixt met gas, door het huidige uitgebreide gasnet naar land getransporteerd kan worden. Dit betekent echter wel minder electra vanuit de windparken op zee. Het is dan ook onbegrijpelijk dat Amazon, Microsoft en Google toestemming krijgen om datacentra aan te leggen in Noordholland en Delfzijl. Datacentra die erg veel energie nodig hebben, veel airco’s gebruiken om de warme computers te koelen en het koelwater een probleem vormt voor de waterleidingbedrijven. Verder is de CO2 uitstoot vermindering tijdens de Corona periode al weer ruimschoots ingehaald, doordat nu de gasprijs erg stijgt, en veel kolencentrales worden ingezet om electriciteit te leveren. Daarom schijnt er ook in de Waddenzee naar extra gas geboord te moeten worden.

 * Atoomstroom: Kernenergie is terug in het politieke debat. Echter: Economisch werkt het gewoon niet leert men elders in Europa. *Stadswarmte: De afvalenergiecentrales geven hun warmte af voor stads/blok verwarming. Deze kunnen nog rendabeler draaien als ze meer buitenlands afval (plastic uit Engeland) kunnen verbranden. Voordeel is dat ze de methaan uitstoot kunnen verminderen, die anders ontstaat als het plastic op de stort komt. Maar duurzaam is het natuurlijk niet en we willen minder plastic gaan gebruiken. *Waterstof voor verbrandingsmotoren in zwaar materieel. Een betaalbaar en betrouwbar alternatief op weg naar “zero emission” (TNO juni 2021). *Hoogovens Tatasteel wil misschien de 2 cokes ovens op termijn laten werken op waterstof. Installaties aanpassen duurt ongeveer 4 jaar maar zijn dan de enorme benodigde hoeveelheden waterstof wel voorradig? Waterstof: Meer uitstoot, toch groene subsidie.

Hoe dan ook, wij burgers moeten van het aardgas af, terwijl wij maar 20% van het probleem zijn, en de industrie steeds weer opnieuw wordt geholpen aan goedkope bestaande energie (o.a. de datacentra's). Wat is ons alternatief en kunnen we dit als burger betalen? Warmtepomp maakt te veel herrie en kost ook elektriciteit. Ik zelf hoop mijn nieuw geïnstalleerde HR gasketel nog 10 jaar te kunnen gebruiken, waarbij wellicht in de tussentijd waterstof gemixt met gas mijn huis zal kunnen verwarmen. Het CDA-Woudenberg had een goed idee om langs de A12 een zonnepanelen lint aan te leggen, daar waar dat mogelijk was. Lijkt een goed idee. Meerdere gemeenten lijken het ook een goed idee te vinden, behalve onze Woudenbergse gemeenteraad, is mij verteld. Want wij weten het altijd veel beter. Het is toe te juichen dat enkele Woudenbergers de Energie-coöperatie hebben opgericht. Door zoveel mogelijk lokaal zonne-energie op te wekken, kunnen we op termijn ook veelal onze eigen elektrische auto's opladen zonder het Stedin net te veel te belasten. We hebben dan wat meer tijd om "knappe koppen” uit de research de tijd te geven om betere en duurzamere oplossingen te bedenken voor het grote energie verbruik van de industrie, die er momenteel met allerlei subsidies nog steeds te gemakkelijk mee wegkomt. In deze energie transitie heb ik weinig vertrouwen dat onze (niet deskundige) wethouders hier een positieve bijdrage in kunnen leveren. Zorg maar dat de gasleidingen in Woudenberg blijven bestaan en aangevuld worden in de nieuwe woonwijken, zodat we toebereid zijn voor de toekomstige waterstof periode. Verder heb ik van de huidige gemeentelijke politieke partijen ook weinig sturing gezien in deze zaak. Het heeft me vorig jaar juni/juli verbaasd hoe Jan Bessembinders meerdere malen door Marco van de Hoef werd geïnterrumpeerd toen Jan het woord kreeg over de grote tekorten met de W.O.Z. veroorzaakt door wethouder Anita Vlam. De W.O.Z. problemen zijn nog steeds niet opgelost. Het doet me goed als ik soms lees dat Henk Jan Molenaar weer een steekhoudende opmerking heeft geplaatst, en ben blij met de tomeloze inzet van Moniek van de Graaf, want wat worden er veel stukken geschreven, waardoor de ambtenaren overspannen zijn. In maart zijn er weer gemeentelijke verkiezingen. Ik zou niet weten welke van de coalitie partijen de laatste jaren hebben gezorgd voor sturing en toezicht op het college, het voorkomen van tekorten op de begroting, voor voldoende sociale woningbouw, dorpsvernieuwing (brok beton op het Julianaplein), Albert Heijn tegenwerken in zijn verhuizing etc. Ik hoop dat de landelijke CDA commotie geen groot effect zal hebben op de lokale CDA stemmers en dat het CDA weer eens een ander stempel kan helpen drukken op onze lokale politiek. R.A.F.Vunderink