Afbeelding
Bart Radstaake

Slot Nationale Diabetes Challenge

Algemeen

WOUDENBERG Al een aantal jaren lopen Woudenbergers mee met het landelijk beweegprogramma De Nationale Diabetes Challenge (NDC). Aankomende zaterdag, 25 september, wordt de editie van dit jaar voor de Woudenbergers afgesloten met een wandeling in de Kaapse Bossen en een aansluitende lunch bij Chalet st. Helenaheuvel.

Wat houdt de Nationale Diabetes Challenge in?

De NDC is een beweegprogramma waar deelnemers met hun zorgverlener of beweegcoach één keer per week in de eigen omgeving gaan wandelen. We spreken Jonathan Riezebosch over deze sportieve uitdaging en zijn reden om als Buurtsportcoach zijn medewerking aan het evenement te verlenen. Jonathan vertelt dat zijn vader diabeet was en dat dit een van de redenen was om aan het programma mee te doen. Daarnaast is hij als Buurtsportcoach en als lid van de sportraad Woudenberg nauw betrokken bij alle sportieve activiteiten die in Woudenberg worden georganiseerd. Al met al genoeg reden voor hem om actief aan de Challenge deel te nemen. Naast Jonathan en zijn collega’s van de BSO werd het evenement mede georganiseerd door diëtiste Wilma Meijer en Harmke van der Vinne van de Geerestein Groep. Allebei betrokken zorgverleners die Woudenbergers kennis willen laten maken met een gezondere leefstijl.

Voor wie en hoe welke afstanden worden er gelopen

Aan de Challenge mag in principe iedereen mee doen. Het programma bestaat uit drie verschillende afstanden die gedurende twintig weken op een vaste avond worden gelopen. De afstanden die gelopen worden zijn 5, 7,5 en 10 km en de deelnemers wandelen in de omgeving van Woudenberg. Jonathan vertelt enthousiast dat hij met het lopen heel veel nieuwe en bijzonder mooie stukjes Woudenberg heeft ontdekt. En ook de deelnemers, van wie sommigen al meer dan 50 jaar in Woudenberg woonden, ontdekten plekken die zij nog nooit eerder hadden gezien. Bekende Woudenbergse Wil Termaaten kwam tijdens het wandelen voor het eerst bij het Treekermeertje. Ze vond deze plek zo mooi dat ze tijdens een van de volgende wandelingen is omgelopen om er nog eens langs te gaan.

Waarom de Diabetes Challenge

De NDC is een initiatief van oud Olympisch Volleybal Kampioen en zelf diabeet Bas van de Goor. Door mensen letterlijk en figuurlijk in beweging te brengen neemt de gezondheid toe en de kans op diabetes af. Het is zelfs zo dat bepaalde type diabetes kunnen worden overwonnen door een gezonde leefstijl. Het verbaast Jonathan dan ook dat huisartsen medicijnen voorschrijven tegen diabetes in plaats van het voorschrijven van een gezonde leefstijl.

Wat levert de Challenge op 

Om aan de Challenge mee te kunnen doen dienen de deelnemers een klein bedrag inschrijfgeld te betalen. Dit inschrijfgeld komt volledig ten goede aan het onderzoek naar diabetes. Maar dat is natuurlijk niet het enige dat deze uitdaging oplevert. Uit onderzoek blijkt dat de deelnemers zich na deelname fitter en energieker voelen, afvallen en minder medicatie nodig hebben. Daarnaast ervaren deelnemers dat samen bewegen en aan de slag gaan met je gezondheid belangrijk en vooral leuk is. Het met elkaar wandelen leverde nog iets op. Een van de deelnemers nam tijdens het wandelen een vuilniszak mee. In deze vuilniszak werd het straatvuil, blikje, zakjes chips en wat verder in de natuur is achtergelaten, meegenomen. Niet alleen de deelnemers dachten dus aan hun eigen gezondheid maar ook aan die van de natuur.

De afsluiting van een mooi seizoen

Aankomende zaterdag vindt dus de afsluiting plaats van 20 mooie wandelingen door Woudenberg. Dit keer niet in Woudenberg maar in de Kaapse Bossen in Doorn. Door Wilma Meijer is contact gezocht met de gidsen van Natuurmonumenten om een mooie wandeling door de bossen te verzorgen. Na afloop kan er tijdens een gezonde lunch worden bijgepraat en kunnen ervaringen worden gedeeld. De deelnemers krijgen dan ook allemaal een speldje als bewijs voor hun deelname.

Afsluiting betekend niet dat de Challenge stopt

Met de afsluiting wordt de Challenge voor dit jaar beëindigd. Dit betekent echter niet dat er geen vervolg zal komen. Ook voor volgend jaar staat de NDC weer op het programma. Aan het enthousiasme van Jonathan ligt het niet, hij doet volgend jaar graag weer mee om de Woudenbergers in beweging te krijgen en te houden. Ook de deelnemers zijn enthousiast. Een van hen gaf zelfs aan de volgende keer aan de 10 km Challenge deel te nemen.

Afbeelding
Afbeelding