Foto: 86 jarige José van Zuijlen spreekt cursisten toe
Foto: 86 jarige José van Zuijlen spreekt cursisten toe

Opening expositie van José van Zuijlen en haar cursisten

Algemeen

Woudenberg Op 11 september werd de expositie van Jose van Zuylen (86) in Galerie de Kunstberg geopend door Ria Veldhuis, een goede bekende van José. De expositie moest steeds uitgesteld worden i.v.m. corona maar duurt nu net als de bijbehorende prijsvraag tot 5 november. Ze is geïnspireerd door de natuur en maakt graag een serie werkstukken van een onderwerp: “Dan is de cirkel rond”. 

Er zijn aquarellen, olieverf schilderijen, fresco’s en glaswerk uit haar lange loopbaan te zien. De expositie ‘Inspiratie, uitdaging en groei van José van Zuijlen en haar buitengewone cursisten’ staat in het teken van haar afscheid als veelzijdige docente maar ook van de veelzijdigheid van haar cursisten. De enige cursus die José nog geeft is ‘kleuren mengen’. ‘Buiten schilderen’ is gestopt. 

Portretschilderen gaat Harm Sebregts doen. Er hangen ongeveer 15 van haar werkstukken, passend bij portret schilderen, maar de portretten gemaakt door haar oud-cursisten staan centraal. Samen vormen de werkstukken van de cursisten een prijsvraag waarbij de afgebeelde Woudenbergers en Nederlanders herkend moeten worden. De prijs zijn gratis lessen. José sprak haar cursisten toe:” Ik zag jullie groeien tijdens de lessen. Jullie streven mij voorbij. “

José was jarenlang actief als kunstenaar, was docente bij KCW en is erelid van de Kunstberg, het platform voor Woudenbergse kunstenaars, vanwege haar grote rol bij kunst en cultuur in Woudenberg. Ze was in 1968 één van de oprichters van Project en bestuurslid van het vervolg ‘Woudenberg maakt Woudenberg wijzer’. Daarnaast gaf ze les. 

José vertelt: “Ik was de 3e van 12 kinderen in een creatief gezin maar mocht niet naar de Kunstacademie. Het werd de hoofdakte op de kleuterleidstersopleiding en een opleiding voor moeilijk opvoedbare kinderen. Bordtekenen was mijn specialiteit. Na 5 jaar werk in Schiedam en het buitengewoon onderwijs in Haarlem kwam ik na mijn trouwen in 1966 in Woudenberg wonen, kreeg kinderen en werkte als invalster in het onderwijs. Ik volgde alsnog een avondopleiding aan de Kunstacademie in Amsterdam en leerde er allerlei technieken maar ook portret en figuurtekenen. Ik gaf les in Amersfoort en schilderlessen en klei- en houtcursussen aan kinderen in de oude school achter de gymzaal aan de Geeresteinselaan (nu omgebouwd tot woningen). Er was veel belangstelling voor de kindercursussen. Met anderen richtte ik toen ‘Project’ op. 

Ook organiseerden we kunstdagen. Later ging het bestuur meedoen met een landelijke organisatie en werd ‘Projekt’ tot ‘Woudenberg maakt Woudenberg wijzer’. Woudenbergers konden hierbij anderen les geven. Dat leidde tot nieuwe cursussen: kettingen maken, stekkers repareren, Russisch, met staal werken, auto’s repareren, enz. In 2006 ontstond bij mij thuis de Kunstberg, een kunstenaarscollectief, dat workshops en tentoonstellingen organiseerde in de Camp en een eigen locatie zocht. 

De gemeente wilde dat zij zich inzetten voor de bevolking. Hun creatieve cursussen vonden plaats in de oude Rabobank waar de gemeente een Cultuurhuis van wilde maken. Tijdens de verbouwing zaten we in een oud pand in de Dorpsstraat. Daarna werkten we met de andere Cultuurhuisgebruikers aan de droom van het eerste bestuur: een bloeiend kunst en cultuurleven in Woudenberg”. 

Ria Veldhuis sloot hier in haar speech bij aan en besloot met een variatie op een tekst van Bram Vermeulen:” Je hebt een steen verlegd. Ons dorp is door jou creatiever dan voorheen.”

 Behalve voor de kunst zette José zich ook in voor de kerk: ze gaf catechisatie op scholen, zat in de parochieraad en was bestuurslid van het CDA (Vrouwenberaad). Die interesses combineerde ze bij ‘Feest van de Geest’ waarbij kunstenaars met Pinksteren mensen inspireren d.m.v. kunst. In 2016 was het thema ‘Vrijheid van Geest’. 

José maakte met Jan Veenhof voor de Theresiakerk in Maarn een indrukwekkend glaskunstwerk. Als gelovige spreekt Pinksteren haar aan: “De Geest roept ons tot een keus”. Na haar veelzijdige loopbaan hoopt ze dat ook deze laatste expositie een succes wordt. De getoonde werken zijn vanzelfsprekend te koop.