Afbeelding
Foto: Pixabay

Gemeente verder onder curatele

Algemeen

WOUDENBERG – De provincie Utrecht heeft geen goedkeuring gegeven aan de begroting van de gemeente Woudenberg voor 2021. Gedeputeerde Staten vindt het eerste herstelplan, vastgesteld door de gemeenteraad, onvoldoende.

De Woudenbergse gemeenteraad nam op 1 juli het eerste herstelplan aan. De fracties hadden gezamenlijk naar een oplossing gezocht voor de financiële problemen en probeerden de voorzieningen zoveel mogelijk te ontzien. De raad toonde zich tevreden. Op 14 juli stuurde gedeputeerde Robert Strijk een brief naar de gemeenteraad. Hij blijkt aanmerkelijk minder enthousiast. Hij sprak vorige week dinsdag in het geheim met de gemeenteraad en daarna werd de brief openbaar. 

‘Wij hebben kennisgenomen van uw standpunt dat ‘de opgave waar de gemeente Woudenberg mee te maken heeft, zo groot is dat er gezocht moet worden naar consensus’. Dit standpunt respecteren wij en wij realiseren ons dat het geen gemakkelijke opgave is. U lijkt het lastig te vinden besluiten te nemen, die uw inwoners raken en dat is begrijpelijk. Echter, het is uw verantwoordelijkheid deze keuze te maken en om richting aan uw college te geven bij het aandragen van concrete maatregelen,’ schrijft Strijk. De provincie vindt dat de gemeenteraad moeilijke besluiten voor zich uitschuift, weinig concrete maatregelen heeft getroffen en de bezuinigingsdoelen niet heeft gehaald. ‘Onze conclusie is dat uw gemeente onvoldoende progressie heeft gemaakt in het herstel van de financiële positie van uw gemeente en wij vragen ons af of u zich voldoende bewust bent van de noodzaak om maatregelen te nemen. Niet alleen omdat na besluitvorming de tekorten in de exploitatie blijven bestaan,’ schrijft Strijk.

Het college heeft in het verleden verzoeken gedaan om geld uit te geven voor bijvoorbeeld onderzoeken die nog niet in de begroting stonden. ‘Vanwege onze zorg over de ontwikkeling van uw financiële positie, zullen we in de toekomst terughoudend zijn met het verlenen van goedkeuring voor dergelijke verplichtingen,’ aldus de gedeputeerde. De provincie zal om argumenten vragen waarom zij de uitgaven moet goedkeuren en hoe de gemeenteraad de nieuwe tekorten denkt te dichten. Bovendien biedt de provincie een financiële scan aan, zodat de gemeenteraad met meer inzicht de begroting voor 2022 kan vaststellen. De gemeenteraad nam in juli haar besluit. Toen was de algemene mening dat de provincie de gemeente de ruimte zo geven de problemen op haar moment en op haar manier op te lossen. Nu blijkt dus dat de provincie dat niet doet en de duimschroeven voor de gemeenteraad aandraait.

Afbeelding