Niveaumeter in de sloot tussen de Nieuwe Steeg en de Amalialaan.
Niveaumeter in de sloot tussen de Nieuwe Steeg en de Amalialaan. Foto: redactie

Beter inzicht in functioneren van watersysteem

Algemeen

Woudenberg - Intense buien zorgen met name in de zomer steeds vaker lokaal voor wateroverlast. Door opwarming van de aarde bevat de lucht in Nederland meer waterdamp. Hierdoor zijn de neerslagextremen in de laatste jaren toegenomen en wordt ook de komende jaren een verdere intensivering van de neerslag verwacht. Het is daarom van belang dat de gemeente en het waterschap beter inzicht krijgen in het functioneren van het watersysteem.

Niveaumeters
De oplettende Woudenberger is het wellicht al opgevallen dat de afgelopen tijd in ons dorp in diverse sloten en vijvers grijze kastjes zijn opgehangen. Dit zijn niveaumeters die het peil van het water meten en doorgeven aan het waterschap en de gemeente. De kastjes zijn onder andere geplaatst in de Wipperveldvijver, de van Gendtvijver, de Kerkgracht, de Zeelandvijver, de Westerwoudvijver, de Schans en de vijver in het Groenewoud. Hierdoor wordt in het gebied van Woudenberg en ook in Scherpenzeel een dicht net van niveaumetingen in sloten en vijvers gemaakt wat uniek is!

Meten is weten
Door regelmatig (elke 15 minuten) de waterstand te meten, krijgen de gemeente en het waterschap beter inzicht in het functioneren van het watersysteem. Zo kunnen zij zien hoe snel het waterpeil stijgt bij regen en hoe lang het duurt voordat het waterpeil weer op normaal niveau is. Ook bij droogte kunnen ze zien of de waterstand veel of weinig zakt door verdamping van water uit de sloten en vijvers.

Omdat ook de grondwaterstanden worden gemeten, kan een relatie worden gelegd tussen de grondwaterstand en het niveau van het water in de sloot. Met deze informatie wordt bepaald welke maatregelen effect hebben om hoge grondwaterstanden te beperken.

Klimaatverandering
Door klimaatverandering worden de regenbuien zwaarder. Met de meetresultaten van de niveaumeters kan beter bepaald worden hoe en waar deze regenbuien het beste kunnen worden opgevangen. Welke sloot stijgt snel na een regenbui en is dus eigenlijk al ’vol’ en welke sloot stijgt maar weinig? Op sloten die nu maar weinig stijgen bij een regenbui, kan nog wel extra regenwater afgevoerd worden, terwijl in de ‘volle’ sloten extra regenwater onwenselijk is.

De meetresultaten worden op de website van het waterschap Vallei en Veluwe getoond, samen met de andere niveaumetingen in het gebied van het waterschap. U kunt de meetgegevens bekijken op: https://www.vallei-veluwe.nl/actueel/actueel-waterbeeld/ onder het kopje ‘Actuele waterbeeld’.

Niveaumeters geven waterpeil door aan waterschap en gemeente