Afbeelding
Foto: Alette van de Lagemaat.

Tent of Nations vriendenmiddag

Algemeen

Woudenberg – Op 25 september is de Tent of Nationsvriendenmiddag in de Voorhof in Woudenberg. Alette van de Lagemaat is al 10 keer op bezoek geweest bij de familie Nassar van Tent of Nations en wil haar ervaringen delen.

Tent of Nations in Bethlehem is een educatieve boerderij met het vredesproject van de Palestijns christelijke familie Nassar. Op deze boerderij is er veel aandacht voor biologische landbouw en zorg voor de aarde. Zij oogsten olijven, druiven, amandelen, tarwe en andere gewassen. Het is een plek waar kinderen leren om met de grond om te gaan. Het is een boerderij waar aandacht is om samen te leven met iedereen. Het land is voor de familie Nassar als een moeder. Ze zorgen ervoor en zullen haar nooit verkopen en zullen haar nooit in de steek laten. 

Ondanks de moeilijke omstandigheden en de voortdurende dreiging van landonteigening, zet de familie Nassar zich op een geweldloze en zeer creatieve manier in onder het motto: ‘Wij weigeren vijanden te zijn’.

100 jaar op het land

De familie Nassar zet zich al meer dan 100 jaar in voor het land; de grootvader kocht in 1916 het stuk land waarop door alle jaren heen gewerkt is door de familie Nassar. Ze geven aan dat ze voortdurend geïnspireerd worden door alle steun die ze ontvangen uit de directe omgeving maar ook vanuit het buitenland. Tent of Nations is geworden wat het nu is dankzij de inzet en toewijding van vrijwilligers, vrienden en familieleden.

Basic leven

De Israëlische autoriteiten hebben op meerdere manieren geprobeerd de boerderij te isoleren. Zo vertelde Alette mij dat er op de boerderij geen water en elektra aanwezig is. Het is voor een boerenbedrijf dan moeilijk om te bestaan. In de regenperiode vangen zij daarom water op in opvangbekkens om het land te besproeien. Water kan alleen gekocht worden in jerrycans om te koken. Het is een basic leven, waarin er keihard gewerkt moet worden om te overleven. Helaas ervaren zij ook steeds tegenwerking, voortdurend zijn er aanvallen en vernielingen op het land en zijn er bedreigingen voor de familie Nassar vanuit het naburige Palestijnse dorpje. 

De aanwezigheid van buitenlandse vrijwilligers biedt de familie Nassar bescherming. Vanwege de voortdurende coronamaatregelen is het iet mogelijk om af te reizen naar Tent of nations. Het ziet er helaas ook niet naar uit dat de regels binnenkort versoepeld worden. Dit betekent voor de familie Nassar dat hun kwetsbare positie voortduurt en is er geen zicht op verandering. De familie Nassar streeft ernaar om volledig zelfvoorzienend te worden. Zij vinden het belangrijk om daar te zijn en hopen tegen beter weten in op vrede. 


Vrienden van Tent of Nations
Tent of Nations heeft een internationale vriendengroep die bij hen op bezoek is geweest en heeft gezien hoe de familie Nassar leeft in een gebied waar al zoveel jaren gestreden wordt voor vrede en vrijheid. Op mijn vraag waarom Tent of Nations zo belangrijk is vertelt Alettte dat het een plaats is waar tegen beter weten in hoop is op vrede, niet door macht, wapens of geweld maar door oog te hebben voor elkaar, naar elkaar te luisteren, elkaar te ontmoeten en daardoor uiteindelijke te overwinnen. De familie Nassar blijft hoopvol omdat zij geloven, ze blijven bomen planten omdat ze geloven dat er toekomst is.

Kom en zie

De familie Nassar nodigt iedereen uit om hen te bezoeken, om met eigen ogen te zien hoe zij het land bewerken, de bomen die zij geplant hebben. Maar ook de grotten laten zien waarin de familie vroeger woonde. Je kan dan horen over hoe de familie op geweldloze wijze omgaat met de beperkingen van de Israëlische autoriteiten. De vrienden van Tent of Nations willen dit verhaal graag delen in de omgeving waar zij wonen, dit is belangrijk omdat internationale bekendheid van cruciaal belang is in de politieke en juridische strijd waarin Tent of Nations verwikkeld is. Zij vragen steun financieel, maar zeker ook door voor de familie Nassar te blijven bidden.

Vriendenmiddag in Woudenberg

Op 21 plekken in Nederland wordt een vriendenmiddag voor Tent of Nations gehouden. Op zaterdag 25 september is de vriendenmiddag in de Voorhof, Nico Bergsteijnweg 139 in Woudenberg. Van 14:00 – 16:30 uur is iedereen van harte welkom. Het wordt een inspirerende en dynamische bijeenkomst met bijdragen van Daoud Nassar (Tent of Nations) en Carolien Roelants (Midden Oosten expert en journalist). Een korte film over de invloed van corona in Bethlehem, ontmoeting in kleine groepjes, creativiteit en een solidariteitsactie. Meer informatie is te vinden op: www.tentofnations.nl Aanmelding is verplicht via tentofnationsnl@gmail.com, dit kan tot uiterlijk maandag 20 september. Iedereen is van harte welkom en nodig anderen uit mee te komen.

De foto is gemaakt bij een druivenplant die zij samen met een andere Nederlandse vrijwilliger, een dame van 80 jaar, heeft geplant na de verwoesting van het leger in 2014. 2 jaar later waren we weer samen bij ToN, deden mee aan een stilte wandeling en waren ineens aangekomen bij het stuk land waar we een paar jaar daarvoor aan het planten waren geweest. We waren allebei ontzettend blij om te zien dat de druivenstruiken, die gepoot worden als stokjes, zo mooi en groen erbij stonden. 

Bomen planten voor een betere toekomst