Afbeelding
Foto: Pieter de Kruijf

Choral Evensong op Open Monumentendag

Algemeen

Woudenberg – Zaterdag 11 september werd de landelijke Open Monumentendag gehouden. Ter afsluiting van een aantal Zomerconcerten werd er op deze middag een Choral Evensong gehouden in de Dorpskerk.

Op de Open Monumentendag was de Woudenbergse Dorpskerk open, zoals veel monumenten in heel Nederland. Op deze zaterdagmiddag werd er een Choral Evensong georganiseerd, waarbij de aanwezigen meegenomen werden in de vaste Engelse liturgie zoals dit dagelijks gebracht word in Engelse kerken. 

Het dagelijks zingen van de Evensong behoort tot de vaste taken van ieder Engels koor, verbonden aan kerk, kathedraal of college. 

De liturgie van de Evensong is al eeuwenlang hetzelfde. In deze dienst zong een speciaal samengesteld Vocaal Ensemble, de organist was Arjan Veen. Na binnenkomst van het Vocaal Ensemble en de voorganger speelde Arjan Veen op het orgel de ‘Prelude Master Talli’s Testaments’. Daarna werd de eerste Engelse hymn gezongen; ‘Praise my soul, the King of heaven’, een van de meest bekende Engelse hymnes, wat een wisselzang was met koor en de aanwezigen.

In de Evensong werd Psalm 148 als chant (reciterend) gezongen. Bij de uitvoering werd de luisteraar actief betrokken bij de liturgie: door het meezingen en bidden en door de houding: zittend aanhoren of luisterend staan, volgens de aanwijzingen in de orde van dienst.

Ds A.D.J. Wessels was de voorganger in de Evensong en las The First Lesson uit Psalm 111. The Second Lesson was uit 2 Petrus 1 : 16 – 19. Na het zingen van Nunc Dimittis werd de Apostolische geloofsbelijdenis door alle aanwezigen uitgesproken.

Aan het einde van de Evensong werden de voorbeden uitgesproken door ds. Wessels. The Blessing was een wisselzang tussen het koor en de voorganger. Nadat het koor en de voorganger de kerk hadden verlaten speelde Arjan Veen als afsluiting van de Choral Evensong : ‘ Allegro con brio (uit Sonate Nr.4)’ van Felix Mendelssohn.

Een Evensong is een mooi moment van verstilling en eerbied, maar ook van verbondenheid met de kerk van alle tijden en plaatsen. Mooi om dit in Woudenberg met mensen uit verschillende kerken te mogen beleven.