Afbeelding
Foto's portretten: Mounir Raji / foto tentoonstelling: J.Vos

Buitententoonstelling ‘Wij…doorbreken de cirkel van geweld’

Algemeen

Woudenberg - Blauwe plekken, een slecht gebit, een onverzorgd uiterlijk, een kind dat ineens veel stiller of juist heel onrustig is, het kunnen allemaal tekenen van kindermishandeling zijn. En nog veel vaker is het niet zo zichtbaar.

In de aanloop naar de Week tegen Geweld (15 t/m 21 november) vragen wij aandacht voor het nog steeds veel te hoge aantal kinderen dat opgroeit in een onveilige gezinssituatie. Jaarlijks worden in Nederland circa 119.000 kinderen verwaarloosd, mishandeld of misbruikt. Dat is dus gemiddeld 1 kind per klas. Jaarlijks sterven er nog steeds tientallen kinderen aan de gevolgen van kindermishandeling. Met jouw oplettendheid kun je voor deze kinderen het verschil maken. Durf het te zien en meldt het anoniem via 0800 2000!
Samen hebben we een belangrijke verantwoordelijkheid om de veiligheid van kinderen te vergroten. Door middel van het delen van ervaringsverhalen van professionals, ouders en kinderen hopen we meer inzicht te geven in dit soort situaties zodat er her- en erkenning zal zijn en slachtoffers eerder in beeld komen en geholpen kunnen worden.
Van 14 september t/m 1 oktober 2021 is er op het Eemplein in Amersfoort de expositie ‘WIJ…doorbreken de cirkel van geweld’ te bekijken. Deze multimediale reizende tentoonstelling van Stichting Open Mind wordt ingezet om huiselijk geweld en kindermishandeling in alle lagen van de bevolking bespreekbaar te maken. De tentoonstelling bestaat uit indringende portretten en hoopvolle verhalen van personen die de cirkel van geweld doorbroken hebben. Bijzonder aan deze expositie is dat slachtoffers en helpers samen zijn gefotografeerd. De boodschap van de expo is dat Iedereen kan helpen.

Kijk ook eens naar een filmpje over huiselijk geweld uit het programma Klokhuis, https://www.hetklokhuis.nl/tv-uitzending/2931/Kindermishandeling-Geweld
Ook kun je kijken naar de Film Sinna mann (Angry man), https://www.fulltv.nl/internationale-distributie-11638.html
Of luister de podcast ‘Liefde kent geen dwang’ https://www.movisie.nl/artikel/podcast-liefde-kent-geen-dwang