Teken een schip en bedenk welke rollen er op een schip zijn en welke bij jou past of welke rol je zou willen.
Teken een schip en bedenk welke rollen er op een schip zijn en welke bij jou past of welke rol je zou willen.

Met plezier naar de nieuwe school: Ik mag zijn wie ik ben!

Algemeen

Woudenberg – Buiten is het wisselvallig weer, binnen in De Voorhof niet. Vier kinderen komen de training Met plezier naar school volgen. Vanaf het eerste moment is de sfeer gezellig en energiek. Vol nieuwsgierigheid starten de deelnemers met het kennismakingsspel Jenga, niet de normale huis-tuin-en-keuken-variant maar een XXL versie. De kinderen leren elkaar in rap tempo beter kennen, want naast de spanning of de toren al snel zal omvallen, zit er een verdiepend element in dit spel. Op elk Jenga blok staat namelijk een vraag vermeld en hierdoor is de toon van de training gezet.

Na een eerste inventarisatie blijkt dat de kinderen allemaal erg veel zin hebben in de overstap naar de nieuwe school, maar er tegelijkertijd ook wel erg tegenop zien. Wat als het niet lukt om vrienden te maken in mijn nieuwe klas? Als het tegenvalt en ik mijn nieuwe klas niet fijn vind? Of als er pestkoppen rondlopen en het niet lukt om voor mezelf op te komen?
Naarmate de training vordert, komen de kinderen nog meer los en durven zij kwetsbaar en open te zijn.  Ze kunnen onder woorden brengen wat voor emoties ze ervaren in verschillende situaties. Ze ontdekken wat hen bang maakt, of juist blij. Ze denken met elkaar na over die emoties en hoe je niet-helpende gedachten kunt ombuigen naar iets positiefs. “Hoe zorg je ervoor dat je”, zoals een van hen vroeg, “er niet vanuit gaat dat je klasgenoten je per definitie niet aardig zullen vinden?” Het advies van een ander was om altijd per definitie over jezelf te denken dat je aardig bent. “Dan maakt het niet meer uit wat een ander daarvan vindt!”, aldus één van de kinderen. We gaan aan de slag met een opdracht waarbij je je bewust wordt welke rol je in een groep of naar vrienden toe hebt en of je ook tevreden bent met deze rol of hoe je de rol krijgt die je het liefst zou willen.

Je ziet de kinderen opbloeien, zelfs in lichaamshouding veranderen de ingetrokken schoudertjes naar een houding van borst vooruit en hoofd omhoog: ik mag zijn wie ik ben! De tweede dag is het nog gezelliger. Luid kletsend gaan we al spelend en oefenend de tweede dag door. Er komen ook twee jongeren langs uit de tweede klas die haarfijn kunnen vertellen hoe huiswerk maken werkt, hoe je niet verdwaalt en hoe je nieuwe vrienden maakt óf juist weg blijft van de nieuwe mensen waar je niet per se vrienden mee wilt worden. Wanneer de kinderen na twee dagen de ruimte weer verlaten, hebben ze niet alleen een rugtas met gekafte nieuwe boeken, maar ook nieuwe vrienden gemaakt en handvatten gekregen waardoor ze met vertrouwen de overstap naar de nieuwe school kunnen maken.