Verwarring rond bestemmingsplan wijziging
Verwarring rond bestemmingsplan wijziging / foto: Niels Wolterink

College neemt deel uitspraak over

Algemeen

WOUDENBERG – Het college van burgemeester en wethouders heeft een gedeelte van de uitspraak van de bezwarencommissie over de bestemmingsplanwijziging van winkels naar woningen voor Voorstraat 14 en 16 overgenomen.

Er is veel verwarring rond de bestemmingsplanwijziging in de Voorstraat. Zo was het bestuur van de winkeliersvereniging DES boos dat het besluit genomen was zonder overleg. Het college vond dat er wel een gesprek was geweest. Nu zijn de partijen het erover eens dat de wethouder wel met de DES gesproken heeft over leegstand, maar dat het niet duidelijk was dat deze conversatie over de dilemma’s van de Voorstraat ging. De bezwarencommissie vond dat het college het besluit op 1 april niet had mogen nemen. Op dat moment was al besloten dat er een plan voor een vitaal dorpshart opgesteld zou worden. Het college is het daar niet mee eens. De aanvragen voor wijziging waren al in januari ingediend, dus voor het besluit in februari om een plan te maken. Het college stelt dat na dit besluit alle verzoeken aangehouden zijn en dus niet in behandeling genomen. Voor de commissie woog dit punt zwaar, maar die informatie klopte volgens het college niet.

Een argument voor het college was dat winkelleegstand ongewenst is. Daar is iedereen het wel over eens. Maar het ene pand stond toen nog niet leeg, en de andere sinds mei 2021. Bovendien heeft de gemeente niet gecontroleerd of de eigenaren wel voldoende hun best hebben gedaan om nieuwe huurders te vinden. Het college stelt dat als je een dure verbouwing wilt doen het duidelijk is dat er geen geschikte huurders zijn. Het college van burgemeester en wethouders verleende toestemming om de winkels tien jaar lang als kleine woningen te gebruiken. Er is namelijk veel behoefte aan betaalbare woonruimte. Het college constateert echter dat de eigenaren deze termijn nooit genoemd hebben en stellen nu voor de termijn naar vijf jaar terug te brengen. Een ander probleem is dat andere eigenaren misschien ook wel hun winkelpanden willen veranderen in woningen. Er is leegstand en veel behoefte aan kleine huizen. Door dit besluit zou een precedent geschapen worden. Het plan voor het vitaal dorpshart is er nog niet maar het is duidelijk dat de winkeliers gruwen van de gedachte van winkels en huizen door elkaar.

De eigenaren van de winkelpanden waren per ongeluk niet uitgenodigd voor de hoorzitting van de bezwarencommissie. Dat maakt wettelijk gezien niet veel uit, maar zorgt volgens het college misschien wel voor een verkeerde beeldvorming rond de panden. De eigenaar van Voorstraat 16 reageerde dat hij het flauw vindt dat de DES dwars ligt en dat hij kosten heeft gemaakt. Het college vindt dat die kosten zijn eigen risico zijn. Het college van burgemeester en wethouders hoopt dat de verschillende partijen in overleg willen gaan, zodat er een geschikte oplossing kan komen. Ze ziet drie oplossingen. Ze kan besluiten om de vergunningen in te trekken. Dan heeft de DES zekerheid en haar zin. Als echter uit het plan voor het vitale dorpshart blijkt dat winkels en woningen wel mixen, moeten de eigenaren weer een vergunning aanvragen. Het college kan het besluit en de vergunningstermijn aan passen. De gemeente constateert dat de DES dan misschien naar de rechter stapt. Dat vergroot de onzekerheid van de eigenaren. Het college kan ook het oude besluit handhaven. Dan is de verwachting dat de DES naar de rechter stapt. Dat heeft de gemeente willen voorkomen, dus wil ze in overleg tot een tijdelijke oplossing komen.