Eerste zes maanden minder misdrijven in Woudenberg
Eerste zes maanden minder misdrijven in Woudenberg / foto: Pixabay

Daling geregistreerde misdrijven

Algemeen

WOUDENBERG Het aantal geregistreerde misdrijven In Woudenberg is in de eerste zes maanden van het jaar uitgekomen op 185. In 2020 waren dat er nog 216. Dat blijkt uit het overzicht van het veiligheidsbeleid, waarin de aangiftes op een rijtje worden gezet.

In het overzicht worden diverse soorten misdrijven uitgesplitst. Sommige aantallen laten een sterke daling zien, anderen schieten omhoog. Zo steeg het aantal meldingen van jeugdoverlast van 29 naar 68 en dat is een stijging van 134%.

De daling van het aantal meldingen komt volgens de opstellers van het overzicht door de coronamaatregelen, zoals de avondklok. De groeiende hoeveelheid klachten over de jeugd heeft dezelfde achtergrond. Jongeren konden niet naar school en niet sporten en verveelden zich. Op ongeveer 30 locaties zorgden jongeren voor overlast. Er zijn twee gebiedsverboden uitgedeeld. Het aantal verwarde personen is met 17 procent gestegen. Dat komt door de coronamaatregelen. Mensen werken thuis en melden eerder overlast. Bij die 17 procent zijn mensen die in verwarde toestand een misdrijf pleegden niet meegeteld.

In Woudenberg hebben de eerste maanden 40 verkeersongelukken plaatsgevonden. Dat is een lichte daling en aangezien mensen thuiswerkten was een grotere daling de verwachting. Het aantal autokraken daalde van 19 naar 4. Het aantal winkeldiefstallen steeg van 2 naar 13. Dit komt onder meer omdat er meer op wordt gecontroleerd. In het hele land steeg mede door de coronacrisis de digitale fraude, maar in Woudenberg daalde het aantal aangiftes juist met 50 procent.

Het aantal woninginbraken is met 39 procent gedaald. Het aantal pogingen tot woninginbraak (8) is hoger dan het aantal mislukte pogingen (6). Het aantal aangiftes van geweld steeg van 14 in 2020 naar 21 in diezelfde periode in 2021. De afgelopen periode is vaker aangifte gedaan van bedreiging, mishandeling en zedendelicten. De exacte cijfers ontbreken. Het aantal aangiften van huiselijk geweld steeg van 4 naar 5.


Valleitrekkers naar 
WK touwtrekken in Spanje

WOUDENBERG Op 13 september jl. zijn de leden van de Woudenbergse touwtrekclub ‘de Valleitrekkers’ vertrokken naar Spanje om hier deel te nemen aan het WK.

Zij komen voor hun eigen team uit, maar trekken ook voor Nederland dit weekend bij de landen wedstrijden. U kunt de verrichtingen volgen op Facebook of Live stream.