Ingezonden: Dorre doodsbeenderen (naar Ezechiël 37)

Bent u het ook zo zat dat alles in Nederland en Woudenberg ogenschijnlijk zo verkeerd gaat? 

In Woudenberg gaat politiek van alles mis: financiële chaos als gevolg van onder andere de gevolgen van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (naar mijn mening) en veiligheid op de Stationsstraat wegens het vele vrachtverkeer dat volgens de Provincie dan maar met de fiets moet gaan ….. 

In Nederland. Lees het boek van Pieter Omtzigt (Een Nieuw Sociaal Contract) en het zojuist verschenen boek van mijn hand: “Wedergeboorte van een land”.

Vanmorgen, 29 augustus 2021, werd ik wakker en hoorde op Groot Nieuws Radio, hét Christelijke radiostation een overdenking over de titel die boven dit epistel staat. Dorre doodsbeenderen; het beeld van Woudenberg, Nederland en de wereld; geen geloof, optimale secularisatie en geen omkijken naar elkaar. Herkent u het? 

God werkt in (ieder geval) Nederland. En wat er dan gebeurd? Dorre doodsbeenderen, zoals de profeet Ezechiël ze zag, kwamen weer tot leven. Eerst een skelet en daarna kwam er vlees en spieren op: het werden levende mensen. Eerst zo dood als wat; na de boodschap van Ezechiël kwam er leven door ….. Ezechiël? Nee, de Geest van God maakte dat er weer leven in die dorre doodsbeenderen kwam; ze werden weer mens. Een mens, zoals God het heeft bedoeld: God liefhebben als hoogste en onze naaste als onszelf. 

Kerkelijke mensen of zij, die ooit zo te benoemen waren herkennen deze geschiedenis wel. En wat zien die mensen om zich heen? Dorre doodsbeenderen? Of al een beetje leven? Veel leven misschien? God werkt; en Hij heeft zeer druk. En wat levert dat op: Een Liever Nederland; liever om in te wonen; liever om dat uit te stralen naar die grote boze wereld om ons heen. Waar begint dat? Uw naaste liefhebben. Zoals ook in het begin van de Bijbel, na de doodslag van Abel door Kaïn, kwam God met de vraag aan Kaïn: "Waar is uw broeder Abel?” En Kaïn? Hij zei : "Ben ik mijn broeders hoeder?”. 

God vraagt nu aan u: "Waar is uw broeder?” en wat is dan uw antwoord? Als Kaïn? Of geeft u om uw buren en helpt u degene die door de maatschappij worden uitgekotst: Armen; arbeidsongeschikten; zij die niet meer mee kunnen in deze maatschappij; die ‘buiten de boot' zijn gevallen en een overheid hebben, die alleen maar praat, praat ….. en intussen mensen letterlijk dood laten gaan van de armoe en andere (sociale) problemen. Daar hoeft u het niet van te verwachten. Nee, opstaan, volgen en dienen. Opstaan uit uw slaap; volgen van God en dienen van uw naaste.

Doet u mee?

Cornelis Soldeglo