Henschotermeer
Henschotermeer / foto: Gemeente Woudenberg

Gemeente tevreden over effect recreatiebeleid in natuur

Algemeen

WOUDENBERG – Twee bewonersverenigingen uit Maarsbergen en Maarn hebben de gemeenten Utrechtse Heuvelrug en Woudenberg gevraagd een gebiedsvisie te ontwikkelen voor het Henschotermeer. De gemeente Woudenberg piekert er niet over. Zij erkent dat er sprake van overlast kan zijn, maar is blij met het huidige beleid. 

De bewonersverenigingen vinden dat het gebied teveel recreanten trekt. Daardoor komt hun woongenot in het gedrang. De bewonersverenigingen vinden het vervelend dat er ook buiten het seizoen veel bezoekers naar het Henschotermeer komen. 

Wensen

Ook constateren zij dat de wensen van de recreanten veranderen, waardoor zij meer overlast van de bezoekers hebben. Ze hopen op actie van Utrechtse Heuvelrug en Woudenberg. Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor een brief terug te sturen. 

In die brief staat dat het Henschotermeer en andere recreatiegebieden inderdaad veel bezoekers trekken. Dat is echter de bedoeling van het beleid. Beide gemeenten willen de mensen op aangewezen punten laten recreëren.

Het gemeentebestuur erkent dat dit beleid er inderdaad voor kan zorgen dat het woonplezier in sommige wijken van Maarn en Maarsbergen minder groot wordt, maar daar staat tegenover dat het in de rest van het natuurgebied juist veel rustiger is. 

Positief

Dat wordt door de betrokken gemeenten en eigenaar Den treek Henschoten als positief gezien. Of de briefschrijvers erg gevoelig zijn voor dit argument is natuurlijk maar de vraag.

Economisch grondslag

Het is juist de bedoeling van de gemeenten Woudenberg en Utrechtse Heuvelrug dat de recreatiegebieden niet alleen in het hoogseizoen, maar ook in de rest van de jaar meer bezoekers trekken. De zonering van de Heuvelrug is beter voor de natuur en de dieren en zorgt bovendien voor inkomsten, die zorgen dat het gebied in stand gehouden kan worden. De gemeente Woudenberg ziet geen directe aanleiding om aan het verzoek van de bewonersverenigingen te voldoen en een verandering in het beleid te overwegen. Het huidige beleid past in de bestemmingsplannen. Bovendien is er een visie op de ontwikkeling van het gebied opgesteld in samenwerking met de gemeenten, Den Treek Henschoten en de provincie Utrecht.