Afbeelding
Philip Crusio

Estafettepen: Philip Crusio

Algemeen

 Geboren op: 

17 juli 1952 te Bergen op Zoom. 

Verliefd, verloofd, getrouwd, kinderen: 

Mijn partner en ik hebben ieder 2 volwassen zoons. 

Hobby’s: 

Genealogie; (moes-)tuinieren; iedere dag minstens vijf kilometer (hard-)lopen; podcasts over de geschiedenis van de Lage Landen luisteren. Dat laatste gaat trouwens heel goed tijdens de dagelijkse wandelingen; en natuurlijk de actualiteit volgen op tv, in de kranten en op internet.

Opleiding: 

Een keur aan opleidingen, al dan niet afgesloten met een diploma: drie jaar HBS; havo-top; MO-Nederlands; propedeuse Nederlands, Cultuurwetenschappen, opleiding tot ambtelijk secretaris (ondersteuning van de Ondernemingsraad); trainer/adviseur en opleider voor ambtelijk secretarissen.

Huidige beroep: 

Pensionado. 

Wat vind je leuk aan dit werk: 

Het leuke aan met pensioen zijn is dat de tijd en de haast die daar vaak mee samenhing nu bijna geen rol meer speelt in mijn dagelijks leven. De tijd buigt soepel mee met de dingen die ik wil doen. Of niet wil doen. 

Waar kun je meer tijd voor nemen: 

Ik neem nu veel meer tijd om iedere dag weer de veranderingen in de maatschappij en in het maatschappelijk debat te volgen. Die veranderingen stemmen me trouwens niet altijd vrolijk. In een van mijn vorige levens was ik actief binnen de gemeentepolitiek en binnen de actiewereld. Daar discussieerden we stevig over de thema’s van toen, zoals kernenergie, de bom, jongerenhuisvesting en over woningtekort en kraken. 

Wat is het beste advies wat je ooit hebt gekregen: 

In de eerste drie decennia van mijn leven vond ik het niet verantwoord om kinderen te krijgen, omdat ik de wereld, de maatschappij, niet zo geweldig vond. Pas na mijn veertigste ontstond er ruimte om aan kinderen te denken. En toen kwamen er twee zoons en dat is het beste wat me ooit is overkomen. 

Wat is je godsdienst of hoe sta je in het leven: 

Oorspronkelijk, ooit, in mijn al zo lang geleden jeugd ben ik opgevoed in een zeer strikt katholiek milieu. Dat heb ik al vrij vroeg in mijn tienerjaren achter me gelaten en heb gedaan wat je zoal doet als je aan een benauwend milieu probeert te ontkomen: meer drinken dan goed voor je is, alles wat niet mocht nu toch doen. Uiteindelijk ben ik toegegroeid naar een levenshouding, waarin medeleven met degenen die het lastig hebben om zich in te passen in deze maatschappij op mijn steun kunnen rekenen. Zowel politiek-maatschappelijk als in mijn persoonlijke contacten. 

Als vrijwilliger actief in: 

Sinds een paar maanden doe ik mee aan de maandelijkse schoonmaakactie van de Partij voor de Dieren, waarbij we op de eerste zaterdag van de maand het centrum van Woudenberg onder handen nemen. En ook denk ik mee over het van de grond krijgen van een plaatselijke werkgroep van die partij. 

Waar krijg je het meeste energie van: 

Het zwaardere tuinwerk kost, maar geeft me ook heel veel energie. Ik vind het heerlijk om in mijn tuin de afwatering te verbeteren door middel van grindputten. 

Hoe breng je je vrije tijd door: 

Ik sta iedere dag op en denk: ik kan doen wat ik wil.

Van welke sport word jij actief: 

Mijn favoriete zelf-doe-sport is hardlopen. Specialisme, de sukkeldraf. 

Van welke muziek word jij blij: 

Na een heel lange periode waarin ik voornamelijk hardcore punk bliefde ben ik vijftien jaar geleden overgegaan op Rammstein. 

Favoriete vakantie is in: 

Zuid-Spanje (Andalusië). Maar daar zijn we vanaf gestapt, omdat we door die vlieguren een veel te grote ecologische voetstap aan het achterlaten waren. Maar een goede tweede is toch wel kamperen in Frankrijk (Drôme, Ardèche, Dordogne). 

Wat is het lekkerste wat je gegeten hebt: 

Spareribs met Salentein Malbec wijn. Maar die zal ik niet snel meer eten omdat de aarde gered moet worden. Dus geen vlees meer eten! 

Welke tip/levenswijsheid wil je doorgeven: 

Kijk je angsten recht in de ogen en doe dan het goede. 

Waarvoor kunnen ze je wakker maken: 

Een natuurwandeling in de vroege ochtend. 

Goede voornemens: 

Niet echt. Gewoon doorgaan met ademhalen en dát doen waardoor mijn omgeving en ik het beste uit de dag en uit de nabije toekomst kunnen halen. 

Welke droom zou je graag uit zien komen: 

Dat de maatschappelijke discussies weer zonder haat en met meer respect voor elkaar gevoerd worden. 

Welk verhaal vertellen je familie of vrienden altijd over jou: 

All time favorite is het verhaal waarbij mijn zoons en ik zo’n tien jaar geleden in de vakantie een kano hadden gehuurd bij de kano-boerderij aan het Valleikanaal. We hadden een routebeschrijving voor een rondje varen. Daar is toen iets mis gegaan, want toen we na allerlei klauter- en kluun-acties een bocht omgingen waren we ineens bij de Koppelpoort in Amersfoort. En toen moesten we ook nog terug…. 

Als je iets zou mogen veranderen in Woudenberg, wat zou je aanpakken: 

Wat ik een beetje mis is de mogelijkheid om een terrasje te pikken. Er zijn wel een paar plaatsen waar je buiten kunt zitten, maar een pleintje waar je kunt kiezen op welk “echte terras” je gaat zitten, dat zou het dorp opfleuren. Er moet de komende jaren flink bezuinigd worden. 

Waar moet de gemeente minder geld aan uitgeven: 

Aan het onnodig maaien van bermen. Laat alle bloemen bloeien en maai ze niet weg. 

Wat spreekt je aan en is voor jou het mooiste plekje in Woudenberg: 

Het bosgebied van landgoed Geerestein. Daar kun je heerlijk wandelen en dan word je uiteindelijk beloond met De Grift. 

Wie of wat is belangrijk in je leven: 

Mijn kinderen en mijn partner. Wat brengt een lach op jouw gezicht: De herinnering aan een avondbezoek aan het Alhambra in Granada. Zo’n prachtige, overweldigende Moorse kunst en dan in het avondlicht. 

Waar was je de afgelopen week het meest dankbaar voor: 

De afgelopen week stond toch echt in het teken van de nood-evacuaties uit Afghanistan. Daar werd door een kleine groep mensen in Harskamp op een voor mij onbegrijpelijke manier op gereageerd. Alsof die vluchtelingen doelbewust naar het vliegveld van Kaboel kwamen om hier te gaan profiteren. Ik denk dan: Laat je nakijken. Maar ik ben dan wel blij (zo je wilt, dankbaar) dat er gelukkig een grote meerderheid is die de nood van die vluchtelingen begrijpt. Nu onze regering nog. 

Estafettestokje gaat naar: 

Tessa Luijten 

Omdat: 

Zij iedere dag bezig is met het vergroenen van het leven.

Afbeelding