WOUDENBERG – Robert Strijk, gedeputeerde van ondermeer financiën van de provincie Utrecht, zal op dinsdag 7 september vertrouwelijk met de gemeenteraad spreken over de noodzakelijke bezuinigingen.

Het gesprek vindt plaats voor de commissievergadering. Hij heeft de gemeenteraad een geheime brief over nieuwe bezuinigingen gestuurd. 

In het laatste kwartaal van 2020 bleek dat de gemeente Woudenberg geen sluitende meerjarenbegroting kan overleggen. Wethouder Anita Vlam trad toen in overleg met Strijk, die lid is van D66, en legde hem de situatie uit. In het verslag van het gesprek staat dat Strijk niet verwacht dat Woudenberg een goede oplossing voor het ernstige probleem zal vinden. 

In december werd Woudenberg onder verscherpt financieel toezicht gesteld. Dat betekent dat de gemeente toestemming van de provincie moet vragen als ze begrotingsveranderingen boven een bepaald bedrag wil door voeren. Vlam zei toen dat deze stap een positief signaal was en dat extra bezuinigingen geen optie waren. Vervolgens begon de gemeente de bezuinigingsdialoog met inwoners, instellingen en belanghebbenden. Eind april werden de uitkomsten van de dialoog gepresenteerd. 

Toen bleek dat het college van burgemeester en wethouders deelnemers over de voorstellen had laten stemmen. Niet iedereen wilde daaraan meedoen, maar een aantal gaf hun mening. Het college stelde voor om alle voorstellen die 50 procent of meer van de stemmen kregen gewoon door te voeren. De gemeenteraad besloot dat dit een maatschappelijk probleem was en dat er geen politiek spel rond de bezuinigingen gespeeld moest worden. De raad wilde een aantal regelingen wel snoeien, maar niet de voorzieningen in Woudenberg uitroeien. En zo gebeurde het.