Ingezonden: Geachte burgemeester,

Ik ben blij te lezen dat u het naar uw zin heeft in onze gemeente. Ons dorp waar we trots op zijn, moet een plaats zijn waar iedereen zich welkom voelt. Fijn dat u dit ook zo ervaart.

In deze krant stond afgelopen editie een stuk over uw eerste 100 dagen als burgemeester waar ik graag een reactie op wil geven.

Verandering al even langer aan de gang. In mijn ogen is de verandering in ons dorp al een paar jaar voor uw komst ingezet. Het is niet de eerste bezuinigingsronde waar we mee te maken hebben. Wij inwoners weten maar al te goed dat de broekriem nogmaals moet worden aangehaald. En het zou te makkelijk zijn om Den Haag te schuld te geven over het huishoudboekje van onze gemeente. Al zou het natuurlijk wel gezond zijn als de kosten van het sociale domein gewoon vergoed zouden worden door de landelijke overheid.

Inzet leegstaande kantines 
Een van de suggesties die u aandraagt om kosten te besparen is de inzet van de (sport)kantines overdag. Dit zou ik graag in een ander daglicht plaatsen. Doordat alle (sport)clubs te kampen hebben met een tekort aan vrijwilligers, is bij velen van hen de schoonmaak inmiddels al jaren uitbesteed. Door de ruimtes intensiever te gaan gebruiken, zal er nog meer geld uitgegeven moeten gaan worden aan schoonmaakkosten. En, al zou er een vergoeding voor de clubs tegenover staan, zal dit de extra kosten vermoedelijk niet gaan dekken. Waarbij nog opgemerkt dat de kantines op het Sportpark de Grift nu al meerdere dagen gebruikt worden door de SNO (sportieve naschoolse opvang).

Contributieverhoging
De contributie zal waarschijnlijk bij de (sport)verenigingen, vanwege de aankomende bezuinigingen, al omhoog moeten gaan. Om ook, net als de gemeente, het huishoudboekje op orde te kunnen houden. De afgelopen jaren is van de diverse besturen al het uiterste gevraagd hierin.

Denk hierbij aan de vele kinderen in Woudenberg die vanwege de financiƫle situatie thuis niet kunnen sporten. Maar omdat de verenigingen het belangrijk vinden dat iedereen moet kunnen sporten, wordt de contributie aan hen niet in rekening gebracht. Ook heeft Stichting Burgerinitiatief Woudenberg hieraan een bijdrage geleverd. Totaal praten we over ongeveer 200 kinderen in het afgelopen jaar. Ouders met kinderen die hiervoor niet bij de gemeente konden aankloppen. En ik hoef niet uit te leggen wat er gebeurt als de contributie verhoogd moet gaan worden.

Respectvol en vrijheid van keuze
Woudenberg is inderdaad een hechte samenleving waarin iedereen, met zijn eigen denkwijze en voorkeur, de ruimte krijgt. Mede daardoor hebben we wellicht een ruim aanbod aan diverse (sport)verenigingen. Elke vereniging met zijn eigen jarenlange historie en cultuur. En zover ik het kan inschatten wordt er met regelmaat onderling overleg gevoerd en samengewerkt indien mogelijk. Maar uw suggestie om middels 1 vereniging dit te gaan aansturen, zou de doodsteek betekenen voor de Woudenbergse (sport)cultuur. Overigens zijn er al wel twee Omni verenigingen: Stichting ABC en Stichting Sportpark de Grift, maar die zijn beide vooral facilitair actief.

Mag ik u ook een suggestie aan de hand doen? Stap samen met de gemeenteraad op de fiets en ga in elke wijk in Woudenberg op bezoek. Laat de bewoners van de wijk uw betrokkenheid zien en zich laten uitspreken wat voor hen belangrijk is in de wijk. Meer geld moeten betalen aan belastingen, is minder pijnlijk in mijn ogen als er andere zaken ook gerealiseerd gaan worden in de diverse wijken. Tevredenheid over ons gemeentelijk bestuur zal ongetwijfeld ook meer bereidheid geven om je als inwoner in te zetten voor het dorp. Bijkomend fietsvoordeel. En met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht, slaan we met deze fietstochten twee vliegen in 1 klap. In een eerder stuk heb ik al aangedrongen op intensievere samenwerking tussen de verschillende politieke partijen. Hoe mooi zou het zijn als de partijen samen om tafel gaan zitten en ons inwoners straks een gezamenlijk plan kunnen voorleggen hoe we de komende 4 jaar Woudenberg kunnen gaan beleven. Het politieke landschap is in Woudenberg de afgelopen 20 jaar nauwelijks veranderd. En in de goede jaren heeft het de verenigingen en inwoners veel gebracht. Door nu met een gezamenlijk plan te komen en wensen in de wijken te realiseren, kan er ook een positief geluid gebracht worden. En misschien geven we hiermee ook een signaal af naar Den Haag. Daar zien we wat vasthouden aan politieke kleuren teweeg brengt. Terwijl het land in brand staat en er behoefte is aan een duidelijke richting en perspectief.

De komende 100 dagen. Het is een onmogelijke missie om in 100 dagen alle ins en outs te kennen over ons mooie dorp. Dat neem ik u echt niet kwalijk. Ik hoop dat u in de komende 100 dagen nog veel moois mag ontdekken in Woudenberg, in het gemeentehuis en vooral daarbuiten.

PS Ik snap dat uw fiets in Winsum staat, maar laat dat u vooral hiervan niet weerhouden. We hebben in ons dorp 2 hele goede fietsenmakers die u ongetwijfeld hiervoor een fiets ter beschikking willen stellen.

Arno van Dijk