Afbeelding
Foto: redactie

Gedeputeerde zet raad onder zware druk

Algemeen

Tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering toonden de gemeenteraadsleden zich tevreden met deze oplossing.

Wethouder Anita Vlam zorgde toen voor een domper. Ze verklaarde dat gedeputeerde Strijk de hoogte van de bezuinigingen onvoldoende vond. 

De gemeenteraad wilde geld uitgeven om de gevolgen van mogelijke bezuinigingen te onderzoeken. 

Strijk verklaarde dat het geen vanzelfsprekendheid was dat de provincie toestemming zou geven om geld aan deze onderzoeken te besteden. Hij wilde dat er meer gedaan werd. 

Marco van de Hoef, fractievoorzitter van de grootste fractie GemeenteBelangen Woudenberg, vroeg wethouder Vlam toen of ze de gedeputeerde verteld had dat het een unaniem besluit geweest was. 

Ze zei dat ze dat had gedaan. In de gemeenteraad werd verder weinig gezegd over deze opmerking van de wethouder.

In de zomer ontvingen de raadsleden echter een brief van gedeputeerde Strijk. 

De inhoud is geheim, maar waarnemend burgemeester Van Mastrigt voorspelde vorige week een heftig najaar voor de gemeenteraadsleden. 

‘Ze moeten harde, hele harde besluiten nemen. Het wordt anders in Woudenberg.’ Ze verwees bij deze opmerking naar de brief van de gedeputeerde. 

De gedeputeerde komt nu naar Woudenberg om in beslotenheid over de geheime brief te spreken. Zijn boodschap zal zijn dat Woudenberg meer moet bezuinigingen. En dat is een tegenvaller voor de gemeenteraad. 

De provincie is de wettelijke toezichthouder op de financiën van de gemeenten en op de manier waarop een gemeente een begroting opstelt. 

Als een gemeente onder verscherpt toezicht geld wil uitgeven op een manier die de provincie onverantwoord vindt, kan ze dat verbieden.