Zonnepanelen op accommodatie Sportpark de Grift
Zonnepanelen op accommodatie Sportpark de Grift / foto: archief v.v. Woudenberg

In gesprek met de voorzitter van..

Algemeen

WOUDENBERG: In de rubriek ‘In gesprek met de voorzitter van ...’ vertellen voorzitters van Woudenbergse verenigingen en organisaties wat hen beweegt, wat ze willen bereiken en hoe ze in de Woudenbergse samenleving staan.

Voor deze aflevering spraken we met Chris van Lith, voorzitter van de Coöperatie Zon Op Woudenberg, een coöperatie bestaande uit betrokken Woudenbergers die duurzame energie voor alle Woudenbergers haalbaar wil maken.

Het ontstaan van het idee

Chris van Lith vertelt dat tijdens een partijtje golf met Henk van de Wetering het idee is ontstaan om te bekijken hoe zij de gemeente Woudenberg kunnen helpen om aan de RES doelstelling te kunnen voldoen. Woudenberg maakt deel uit van de regio Amersfoort van de Regionale Energie Transitie. De ambitie is om in 2030 een CO2 reductie van 49% te hebben gerealiseerd. Doelstelling is om dit te realiseren door 50% uit zonnenergie en 50% uit windenergie te halen. De coöperatie Zon op Woudenberg wil samen met de inwoners een steentje bijdragen om de doelstelling, minimaal 50% lokaal eigendom,  te halen. Chris vanuit zijn werk en Henk vanuit zijn functie als raadslid en zijn maatschappelijke betrokkenheid, zijn samen gaan onderzoeken hoe zij het beste aan de doelstelling kunnen bijdragen. Om een goed plan op te stellen is voldoende kennis nodig. 

Met het betrekken van Rien Morren, Henk Boom en Rob Kröber, als vertegenwoordiger van de Stichting Duurzaam Woudenberg, weet Chris dat er een prima team staat om de coöperatie een veelbelovende start te geven. Daarnaast heeft Johan Overvest, oprichter en voormalige eigenaar van het Woudenbergse bedrijf New Solar, zich recentelijk bij de coöperatie aangesloten. Johan beheert in Nieuwegein een zonnepark en is voor de coöperatie de ideale vraagbaak en kennishouder voor de door de coöperatie op te zetten projecten.

Wat is het doel van de vereniging en hoe willen ze dit bereiken

Naast de eerder genoemde bijdrage aan de doelstellingen aan de RES is de voornaamste reden van de coöperatie om het voor alle Woudenbergers mogelijk te maken om mee te doen en te profiteren van duurzaam opgewekte energie. Het opwekken van duurzame energie kan op vele manieren. De coöperatie richt zich in eerste instantie op de daken van grotere gebouwen en mogelijk later op de aanleg van de zogenaamde zonneparken. Chris geeft aan dat het plaatsen van zonnepanelen niet voor iedereen haalbaar is. Dit kan verschillende oorzaken hebben, een dak dat niet zongericht is, een verhuurder die geen zonnepanelen toestaat of constructieve redenen die het niet mogelijk maken om zonnepanelen te plaatsen. 

Om de bewoners van deze woningen toch de mogelijkheid te geven om duurzame energie op te wekken wil de coöperatie projecten starten waarbij zonnepanelen worden gerealiseerd op bedrijfsdaken, daken van overheidsgebouwen en wellicht op de grote vrije velden. Aan de aanleg van windturbines heeft de coöperatie ook gedacht. Maar omdat de oprichting ervan er een is van een lange adem wil de coöperatie zich in eerste instantie richten op meer realistische projecten met zonnepanelen. Wel willen ze vanaf de start meedenken over de haalbaarheid van windturbines.

De start van een eerste project

De ambities van de coöperatie zijn hoog. In het laatste kwartaal van dit jaar willen ze starten met de opzet van een eerste project. Om een project op te zetten is er goedkeuring nodig van de netbeheerder van het elektriciteitsnet. Immers zij moeten er voor zorgen dat de gewonnen energie ook over het net verdeeld kan worden. Maar als de netbeheerder dan haar goedkeuring aan het project heeft gegeven is er een door de overheid gegarandeerde opbrengst over de eerste 15 jaar. Van deze opbrengst kunnen dus alle Woudenbergers die deel nemen aan de projecten profiteren.

Worden er alleen zonnepanelen geplaatst

Doordat het elektriciteitsnet steeds meer belast wordt met energie vanuit zonnepanelen en windmolens zullen er ook methoden gezocht moeten worden om de energie tijdelijk op te slaan. Chris geeft aan dat dit mogelijk kan worden gemaakt door het plaatsen van grote batterijen nabij de zonnepanelen. Op het moment dat er dan meer energie nodig is dan beschikbaar kunnen deze batterijen worden aangesproken. De verwachting van Chris is dat er in de toekomst een onderscheid zal worden gemaakt in de kosten voor elektrische energie. Op piekmomenten zal de prijs per kilowatt uur hoger zijn dan in de zogenaamde daluren. Het effectief omgaan met de energie thuis zal dan kunnen leiden tot een besparing op de kosten voor het energieverbruik.

Hoe kunnen Woudenbergers meedoen

De coöperatie wil het deelnemen zo eenvoudig mogelijk maken. Door voor € 10,-- lid te worden van de coöperatie krijg je als eerste informatie over de op te zetten projecten en krijg je een voorrangspositie om certificaten te kopen. Met deze certificaten wordt je aandeelhouder in het project en deel je mee in de opbrengst. De coöperatie wil zoveel mogelijk deelnemers mee laten profiteren. Het is dus niet de bedoeling dat de projecten door een select groepje financiers wordt betaald.

Supporters van de coöperatie 

Met alleen de oprichting van de coöperatie ben je er niet, vertrouwt Chris ons toe. Het enthousiasme van de oprichters moet in Woudenberg als een olievlek worden uitgebreid. Chris roept daarom de politieke partijen, ambtenaren, de woningbouwvereniging en alle ander organisaties met een breed draagvlak op om hun enthousiasme te delen zodat het niet alleen bij een mooi initiatief blijft maar dat Woudenberg een belangrijke positie gaat innemen in de regio Amersfoort als het gaat om de bijdrage aan de RES doelstellingen.

Informatie en deelname

Wil je meer informatie of deelnemen aan de projecten van de coöperatie, stuur dan een e-mail naar info@zonopwoudenberg.nl of kijk voor meer informatie op www.zonopwoudenberg.nl

Bart Radstaake