Joost Slagter
Joost Slagter Joost Slagter

Estafettepen Joost Slagter

Algemeen

Geboren op:

26 april 1979 te Hoogland.

Verliefd, verloofd, getrouwd, kinderen:

Getrouwd met Joy en vader van Angie (10) en Charlie (9).

Hobby’s:

Hardlopen, lezen en tuinieren.

Opleiding:

Sociaal Pedagogische Hulpverlening.

Huidige beroep:

Secretaris cliëntenraad GGZ centraal (regio Eemland).

Wat vind je leuk aan dit werk:

Ik heb de afgelopen 15 jaar in de zorg gewerkt. Ik heb geleerd dat ik de beste zorg pas kan leveren als ik écht en gelijkwaardig contact maak. Daardoor weet ik wat er bij een persoon leeft. Waar liggen zijn/haar behoeften en hoe ziet de wereld er uit door diens ogen. 

Als ik dat weet, komen we samen vaak tot veel betere oplossingen. Goede zorg ligt m.i. aan de ogen waarmee je kijkt. In mijn huidige functie probeer ik cliënten een stem te geven zodat er ook op beleidsniveau vanuit dit perspectief mee gekeken wordt. Het is een uitdaging om juist bij belangrijke veranderingen (zoals een reorganisatie of nieuwbouw) telkens weer het cliëntperspectief mee te laten tellen. Vaak met zeer goede resultaten voor de kwaliteit van zorg. 

Waar kun je meer tijd voor nemen:

Ik zou meer tijd willen nemen om te lezen en te leren. Een nieuwe taal leren lijkt mij ook heel leuk. 

Wat is het beste advies wat je ooit hebt gekregen:

“Het is nooit te laat!”

Wat is je godsdienst of hoe sta je in het leven:

Ik sta voor waarden als vrijheid, verantwoordelijkheid, rechtvaardigheid en waardering voor de kracht van diversiteit. Zorg voor het klimaat en een duurzame leefomgeving staan voor mij centraal. Ik geloof dat de wijze waarop we ons tot de Aarde verhouden van levensbelang is voor mens en dier. Mijn streven is dat we een schone, leefbare Aarde door kunnen geven aan onze kinderen en toekomstige generaties. 

Als vrijwilliger actief in:

Ik ben actief in de werkgroep Partij voor de Dieren Woudenberg. Maandelijks halen we in Woudenberg zwerfvuil op. Daarnaast zijn we bezig met duurzame activiteiten. Het is leuk en gezellig werk! 

Waar krijg je het meeste energie van:

Hardlopen. Het liefst door de prachtige natuur die Woudenberg rijk is. Als ik door de bossen en weilanden in de omgeving loop dan voel ik me dankbaar en bevoorrecht dat ik hier woon. 

Hoe breng je je vrije tijd door:
Mijn vrouw en ik hebben sinds begin dit jaar een moestuin. We proberen allerlei groente en fruit te telen. Het is nog een beetje uitproberen, maar tot nu toe gaat het erg goed en we krijgen veel advies van de aardige tuindersgemeenschap. Daarnaast trek ik een paar keer per week mijn hardloopschoenen aan en ren ik een mooie route door de omgeving. Nationaal park Utrechtse Heuvelrug en Den Treek zijn gebieden waar ik nooit op uitgekeken raak. Ook loop ik regelmatig langs de Grebbedijk of zwerf ik over een van de vele klompenpaden in de omgeving.

Verder heb ik een voorliefde voor lezen. Meestal struin ik boekwinkeltjes af voor interessante boeken. Klassieke literatuur heeft mijn voorkeur, maar ik hou van bijna alle genres. Er is nooit genoeg tijd om alles te lezen wat ik zou willen.

Van welke sport word jij actief:

Hardlopen dus. Lekker buiten zijn. Elk weertype heeft zijn charme. Soms schrijf ik mij in voor een marathon of een trail (dat is een off-road hardloopevenement) maar het liefst loop ik gewoon hier in de buurt. Je hoeft nooit ver weg voor een mooie en uitdagende route. 

Van welke muziek word jij blij:

Dat kan echt van alles zijn. Ik vind strijkmuziek erg mooi. Ik kan diep ontroerd raken door vioolmuziek. Wijlen mijn opa speelde viool. Ik zie hem nog spelend door de kamer lopen terwijl mijn zussen en ik achter hem aan dansten. Momenteel luister ik graag naar Mari Samuelsen of Max Richter en de Dubliners doen het altijd goed. Popmuziek werkt ook heel positief op mijn stemming. 

Favoriete vakantie is in:

Ik heb tijdens vakanties, mooie culturen en natuur gezien. Australie en Thailand vind ik erg mooi. Ik zou ooit nog een keer door de wouden van Canada willen trekken. De uitgestrekte wouden hebben een sterke aantrekkingskracht op mij. Toch kan ik net zo veel genieten van een vakantie in ons prachtig Nederland. 

Wat is het lekkerste wat je gegeten hebt:

Thais eten: Pad Thai.

Welke tip/levenswijsheid wil je doorgeven:

Wees vriendelijk.

Waarvoor kunnen ze je wakker maken:

Een goed potje schaak.

Goede voornemens:

Vaker de auto laten staan.

Welke droom zou je graag uit zien komen:

Een boek schrijven.  

Welk verhaal vertellen je familie of vrienden altijd over jou:

Dat ik op 18 jarige leeftijd midden in de nacht door het zolderraam klom omdat ik geen sleutel had. Mijn ouders schrokken zich een hoedje en dachten dat er een dief door het raam kwam.

Als je iets zou mogen veranderen in Woudenberg, wat zou je aanpakken:

Ik denk vooral aan behoud van het schitterende dorp dat Woudenberg is. Het erfgoed aan natuur heeft een waarde die niet in geld uit te drukken is. Ik kijk liever niet alleen naar de korte termijn, maar ook naar de toekomst. Welke keuzes zijn nodig om Woudenberg over 50 jaar een mooi dorp te laten zijn? Duurzame ontwikkelingen zijn veelal de goedkopere en slimmere investering voor de lange termijn. Als ik iets zou mogen veranderen: maak afvalverwerking efficiënter en aantrekkelijker, behoud de bossen en bouw de boel niet vol. 

Er moet de komende jaren flink bezuinigd worden. Waar moet de gemeente minder geld aan uitgeven: 

Woudenberg is een dorp. Het streven zou moeten zijn om een dorp te blijven. Promoot de prachtige omgeving die wij rijk zijn. Ga geen energie steken in onnodige dingen. Mijn kinderen zijn bijvoorbeeld teleurgesteld dat veel speeltuinen in de buurt veranderd zijn. Ze kunnen er nu niet fijn meer spelen omdat de schommels en glijbanen vervangen zijn met veiliger maar veel minder aantrekkelijke toestellen.

Wat spreekt je aan en is voor jou het mooiste plekje in Woudenberg:

De Wipperveldvijver.

Wie of wat is belangrijk in je leven:

Gezin, gezondheid en geluk. 

Wat brengt een lach op jouw gezicht:

Pindakaas.

Waar was je de afgelopen week het meest dankbaar voor:

Dat mijn moeder een zware operatie heeft overleefd en dat ik woonachtig ben in de prachtige omgeving van Woudenberg. Elke windrichting is mooi. Zelf gezien. 

Estafettestokje gaat naar:

Philip Crusio, omdat hij een man is met vele interessante verhalen.