Leden van de adviesraad
Leden van de adviesraad / foto: Eric Schaling

De Adviesraad Sociaal Domein is er ook voor u!

Algemeen

WOUDENBERG Zoals bekend rijzen de kosten van het sociaal domein de pan uit. Vandaar dat het afgelopen jaar veel aandacht is uitgegaan naar de zogenaamde bezuinigingsdialoog. Het verdelen van de (tekortschietende) hoeveelheid geld in kader van de Jeugdwet, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en de Participatiewet (inclusief leerlingenvervoer) vraagt een goede, brede doordenking met bijbehorende discussie. 

Gevraagd advies 

Jaarlijks komt de vraag vanuit de gemeente naar de ASD om te adviseren op de beleidsnota’s die het sociale domein betreffen. Dat is haar wettelijke hoofdtaak. Bij haar adviezen wordt uitgegaan van dat er geen burger tussen wal en schip mag vallen, dat in bijzondere gevallen er maatwerk mogelijk moet zijn en last but not least dat de regie bij de hulpvrager ligt! De nota’s geven soms aanleiding om vragen te stellen. Dat kan gaan om verheldering, maar ook om na te gaan of er recht gedaan wordt aan de burger. De adviezen van de ASD gaan naar het College van B en W. Het ASD ontvangt een inhoudelijke reactie en op haar vragen krijgen zij antwoord. Vervolgens gaan zowel een advies alsook de beantwoording van de vragen naar de gemeenteraad. Het is voor de ASD prettig te merken dat de raad de adviezen goed leest en deze mee laat wegen in de besluitvorming. De ASD streeft ernaar objectief en politiek onafhankelijk te zijn in haar adviezen. 

Ongevraagd advies 

Daarnaast krijgt de ASD ook nota’s alleen ter informatie. Het komt nogal eens voor dat er dan gereageerd wordt met een ongevraagd advies. Zo heeft de ASD een aantal uitgangspunten geformuleerd bij het Witboek van de bezuinigingsdialoog. Ook bij de invoering van de privacywetgeving is gekeken naar hoe de gemeente en de uitvoerende instanties omgaan met de privacy van de burger.

Regionaal meedenken 

Steeds meer zaken op het gebied van het sociaal domein komen op het bordje van de gemeente. Al wordt de meer specialistische hulpverlening regionaal ingekocht en geregeld, toch blijft het uitgangspunt: zo dicht mogelijk bij huis! Voor Woudenbergers betekent dit: ga met vragen naar de Coöperatie de Kleine Schans. Maar heel specialistische vragen, vragen voor intensieve behandeling en opnames, worden geregeld via de centrumgemeente Amersfoort. Dit betreft bijvoorbeeld de specialistische jeugdhulp en de meer intensieve behandelingen binnen de GGZ (beschermd wonen en maatschappelijke opvang). De ASD helpt de gemeente Woudenberg hierbij de vingen aan de pols te houden.

Signaleren 

Juist nu de kosten de pan uitrijzen is het zaak waar mogelijk preventief op te treden. De ASD houdt oren en ogen open. Maar ook Woudenbergers hebben hun ideeën en ervaringen. Deze zijn voor de ASD belangrijk. Bij klachten kunt u in eerste instantie het best contact opnemen met de direct betrokkenen en met hen in gesprek gaan. Hoort de ASD van problemen die meerdere keren terugkomen, of van meer algemeen belang zijn, dan nemen zij dat mee in hun overleg met de wethouder. Als zij bijvoorbeeld horen dat iemand die al jarenlang thuishulp krijgt, plotseling voor persoonsalarmering naar een ander organisatie moet overstappen om voor een vergoeding in aanmerking te komen en daarmee bij de aangewezen instanties niet verder komt, dan trekken zij bij de gemeente aan de bel. Daarom: laat het de ASD weten als u ergens wat van vindt zodat daardoor ook medeburgers beter geholpen kunnen worden.

Hoewel de ASD niet nadrukkelijk aan de weg timmert, zijn zij wel degelijk actief. Het advieswerk is nogal beleidsmatig en niet altijd zichtbaar maar heel zinvol. Mocht u meer willen weten, vragen hebben, signalen willen doorgeven of geïnteresseerd zijn om met hen mee te doen neem dan contact op met het secretariaat: Jeanine Schaling, telnr. 033-2863373 of mail naar jeanine@schaling.nl

De leden van de Adviesraad zijn, van links naar rechts: Bovenste rij: Marten Jan Kooistra, Alie van Vliet, Jeanine Schaling; Onderste rij: Gert Bergacker, Angelique Martina-Spies en Daphne Zumbrink-van Munster