Vraag en antwoord over parkeren

WOUDENBERG Naar aanleiding van het artikel op de voorpagina van de LetOp Woudenberg van woensdag 11 augustus over het parkeren van caravans, campers, vouwwagens of aanhangers op de openbare weg, ontving de redactie van een lezer het volgende bericht.

In het artikel wordt vermeld dat het parkeren van deze voertuigen langer dan 72 uur op de openbare weg verboden is. De lezer stelt dat dit verhaal volgens hem niet helemaal klopt. Volgens hem geldt dit namelijk niet voor campers en bestelbusjes. Campers en bestelbusjes zijn, zo stelt hij, namelijk motorvoertuigen waarop de regels van de APV m.b.t. de lengte en het gewicht van het voertuig gelden. Dit betekent dat het voertuig een maximale lengte mag hebben van 699 cm en niet zo geparkeerd mag staan dat het voertuig het uitzicht belemmert van andere bewoners, behalve dan wanneer het voertuig geparkeerd staat voor het huis van de eigenaar. Dit geldt ook voor bestelbusjes van bijvoorbeeld pakketbezorgers, aannemers, hoveniers en andere werklieden. Verder mogen deze voertuigen het toegestane gewicht van 3500kg niet overschrijden. 

De redactie heeft de gemeente gevraagd om een toelichting en die reageert als volgt:

In Woudenberg geldt dat u uw caravan, camper of vouwwagen niet langer dan drie dagen op de openbare weg mag parkeren. Deze zin staat op de website. Dit is afgeleid vanuit APV artikel 5:6 Kampeermiddelen e.a. Een camper is een kampeermiddel en valt zodoende ook onder kampeermiddelen. Bestelbussen vallen allemaal onder het begrip voertuigen en 

zodoende onder artikel 5:8 Parkeren van grote voertuigen II. Wat hieronder staat beschreven.

1. Het is verboden een voertuig dat, met inbegrip van de lading, een lengte heeft van meer dan 6 meter of een hoogte van meer dan 2,4 meter te parkeren binnen de bebouwde kom, waar dit schadelijk is voor het uiterlijk aanzien van de gemeente.
2. Het is verboden een voertuig dat, met inbegrip van de lading, een lengte heeft van meer dan 6 meter te parkeren binnen de bebouwde kom, waar dit parkeren buitensporig is met het oog op de verdeling van beschikbare parkeerruimte.
3. Het eerste en tweede lid zijn niet van toepassing op campers, kampeerauto's, caravans en kampeerwagens, voor zover deze voertuigen niet langer dan drie achtereenvolgende dagen op de weg worden geplaatst of gehouden.

V.w.b. onderstaande zin: Niet zo geparkeerd mag staan dat het voertuig het uitzicht belemmert van andere bewoners, behalve dan wanneer het voertuig geparkeerd staat voor het huis van de eigenaar. Dit staat nergens beschreven in de wet/APV en bestaat zodoende niet. Elke locatie binnen de bebouwde kom geldt als locatie waarbij het uiterlijk van de gemeente wordt aangetast. Het gedeelte over gewicht klopt. De 'grens' tussen een bestelauto en een vrachtauto ligt bij 3.500 kg (toegestaan) totaalgewicht. Dat is het eigen gewicht van de bestelauto plus het laadvermogen zoals dat op het kentekenbewijs is vermeld. De APV is in te zien via de website https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR616173/2