De zonnige dagen zijn zeldzaam dit seizoen.
De zonnige dagen zijn zeldzaam dit seizoen. / foto: redactie

Zomergasten

Algemeen

Wie : Kyra (16), Lisa (16) en Lucas (16) uit Nieuwegein

Waar : Henschotermeer

Dit seizoen zijn de zonnige dagen zeldzaam in Nederland. Vandaag mogen we niet klagen met een aangename temperatuur en een zonnetje dat zich regelmatig laat zien. 

In het fietsenhok bij het Henschotermeer staan enkele tientallen fietsen, P1 is redelijk gevuld met auto’s. In en aan het water treffen we voornamelijk gezinnen met jonge kinderen. In een ondiep stukje van het meer zitten Kyra, Lisa en Lucas, niet ver van hun handdoeken en hun muziekbox van waaruit een vrolijk muziekje klinkt. 

Lucas verblijft met zijn ouders en zusjes een weekje in de Schaapskooi op Landgoed den Treek-Henschoten. ‘Dat doen we eigenlijk elk jaar’. Kyra en Lisa zijn een paar dagen op bezoek. ‘Dat is toch wat gezelliger dan alleen met je zusjes’. Lucas is een nazaat van de Beauforts. Het Landgoed is al meer dan 100 jaar in bezit van de familie. 

Het ”Hens” ligt op loopafstand en wordt natuurlijk regelmatig bezocht. ‘We wandelen ook en ’s avonds spelen we een spelletje’. Verder pakt Lucas af en toe de mountainbike om met vrienden het bos in te gaan. ‘Er zijn leuke parcoursen aangelegd, de omgeving is prachtig. Maar ik ben natuurlijk niet helemaal onafhankelijk’

Genieten in Woudenberg

Wie : Familie van Rijsewijk uit Berkel en Enschot (NB)

Waar : langs het Valleikanaal

Bij loonbedrijf Schimmel stapt de familie Rijsewijk even van de fiets. Zoon Willem (13) is weg van boerderijen, machines en tractoren en is hier dus aan het juiste adres. Elk jaar bezoekt de familie een Nederlandse provincie. Dit jaar is dat Utrecht. 

Vanuit camping de Lucht in Renswoude trekken ze er op uit. Ze zijn gek op oude gebouwen, zoals kasteel Renswoude. ‘Maar ook de natuur en de landgoederen trekken ons. We zijn allebei van boerenafkomst, houden van het groen en het buitenleven’. Dochter Eva (11) is gek op paarden en heeft ontdekt: ‘dit is een paarderige omgeving’. 

Zojuist hebben de vier even uitgerust op het terras bij Ribhouse Texas. ‘Wat gegeten en gedronken. Wat we hier wel een beetje missen is een dorp met een gezellige dorpskern’. Een bezoekje aan vrienden in Zeewolde en de stad Utrecht staat nog op de agenda. ‘We willen de Domtoren graag beklimmen.’ 

De omgeving bevalt de familie wel. ‘Twee jaar geleden hebben we met onze vriendengroep al een paar dagen gelogeerd bij de Boerenstee. Ook dat is goed bevallen. Of we nog een keer terugkomen? Ja, dat denk ik zeker!’

Vanuit de camping trekt de familie er op uit.