Op dit moment zijn we met een aantal bewoners bezig met de aanleg van twee voorbeeld Heuvelrugtuinen in het openbaar groen.

Een Heuvelrugtuin bestaat uit minstens 60 procent groen, er wordt gifvrij getuinierd, het biedt beschutting voor vogels en insecten en je vindt er een bepaald soort planten,' aldus de afdeling communicatie.

‘Verder is vorig jaar het groenbeleidsplan en het bijbehorende uitvoeringsplan vastgesteld door de raad. In het Groenbeleidsplan beschrijft de gemeente Woudenberg hoe zij de komende jaren het openbaar groen in het dorp gaat onderhouden en ontwikkelen', zegt de gemeente 

‘Door het chemieverbod dat vanaf het groeiseizoen 2018 van kracht is op de gehele openbare ruimte hebben met name de wortelonkruiden in de gemeentelijk perken min of meer vrij spel gekregen en kunnen deze alleen nog maar handmatig beheerst worden. Dit vraagt om steeds meer fysieke inzet van onze buitendienstmedewerkers. 

Doordat we te maken hebben met bezuinigingen staan ook de uitgaven op het groenonderhoud onder druk,' vertelt de afdeling communicatie. 

‘Met hetzelfde aantal medewerkers moet meer werk gedaan worden. Daarom zijn we de laatste jaren overgestapt naar machinaal snoeien. Dit gaat weliswaar iets ten koste van de kwaliteit van het snoeiwerk, maar het kost minder tijd waardoor met hetzelfde aantal mensen een groter gebied onderhouden kan worden op de door het college vastgestelde beeldkwaliteit van de openbare ruimte. 

Een ding is zeker: Onze collega’s van de buitendienst zetten zich iedere dag 100 procent in voor een mooi, schoon en veilig dorp. Met de beschikbare middelen doen zij wat ze kunnen,' aldus de gemeente.