Het Sociaal Team staat klaar om mee te denken met inwoners

Woudenberg – Als er zorgen zijn in je relatie of gezin, kun je wel wat advies en ondersteuning gebruiken. Inwoners kunnen elke dag bellen, mailen of langskomen. De hulp die het Sociaal Team geeft, is laagdrempelig en kost niets. Elk lid van het Sociaal Team heeft een unieke inbreng in het team en bij de wekelijkse verdeling van nieuwe aanmeldingen wordt er gekeken welk teamlid het best past bij de hulpvraag van de inwoner. Als er sprake is van een zeer complexe problematiek, kan de hulpverlening via derden uitgevoerd worden. 

In het Sociaal Team werken mensen met expertise op het gebied van bijvoorbeeld relatieproblemen, hulp bij het dagelijks leven, opvoedvragen, coaching van kinderen en jongeren, autisme, ouderenzorg. Ook kunnen ze bijvoorbeeld helpen bij het maken van een ouderschapsplan bij een scheiding. Medewerkers van het Sociaal Team worden regelmatig bijgeschoold in nieuwe werkvormen om het gesprek met een cliënt aan te gaan.

Relaties zijn vaak een belangrijke bron van plezier, steun en welbevinden. Naast deze prettige ervaringen, zijn er in iedere relatie ook wel eens problemen. Dit kan voorkomen in je relatie met je partner, maar ook kunnen er problemen in je netwerk ontstaan zoals met vrienden, kennissen of buren. Het Sociaal Team van De Kleine Schans kan u op weg helpen met inzichtgevende gesprekken of samen met u meedenken welke hulp eventueel meer passend zou zijn. Blijf er niet mee zitten, vaak zijn de problemen door steunende gesprekken verholpen. Wij kunnen u helpen bij het zoeken naar de oorzaak van het probleem en vervolgens naar oplossingen. Er zijn tal van mogelijkheden.
Zo is er binnen het team de expertise in huis om laagdrempelige opvoedondersteuning te geven aan ouders met kinderen in de leeftijd van 0 t/m 18 jaar. De ondersteuning is gericht op positief opvoeden. We werken samen met de ouders aan het voorkomen en verminderen van (ernstige) emotionele en gedragsproblemen bij kinderen door het versterken van kennis, vaardigheden en zelfvertrouwen van de ouders. Als ouders in een vroeg stadium, bij alledaagse opvoedvragen, ondersteuning krijgen, dan kan dit grotere problemen voorkomen. Kinderen opvoeden is iets dat niet altijd vanzelf gaat. Het roept soms veel vragen op. Het beeld van een perfect gezinnetje kan deuken oplopen op het moment dat de opvoeding veeleisender en frustrerender blijkt te zijn dan men in eerste instantie dacht. U bent niet de enige. Binnen De Kleine Schans vinden we het belangrijk dat ouders bewust gemaakt worden van het feit dat ze wél invloed hebben op het gedrag van hun kinderen. Verder willen we ouders laten inzien dat het normaal is om over opvoedproblemen te praten. Het kan soms voelen alsof je de enige bent met problemen en dan kan het helpend zijn om er met andere ouders over te praten en situaties te herkennen. De Kleine Schans ontwikkelt daarom op dit moment ook groepsgericht aanbod. Want niet alleen ouders hebben baat bij het delen van dingen waar ze tegenaan lopen. Regelmatig komen er bij het Sociaal Team dezelfde soort hulpvragen binnen. Het is onze wens om deze mensen met elkaar in contact te brengen waardoor ze elkaar tot steun kunnen zijn.