Afbeelding
Foto: redactie

Geen maatregelen tegen sluiproutes door Woudenberg

Algemeen

WOUDENBERG – De gemeente gaat op korte termijn geen maatregelen tegen sluipverkeer nemen. Dat is de uitkomst naar overlast van auto’s die omrijden. De gemeente overlegt met de provincie over een aanpassing van de rotonde tussen de Maarsbergseweg en de Stationsweg Oost.

In het collegeakkoord ‘Sterk Woudenberg = Samen Doen’ staat dat de gemeente een onderzoek naar overlast door sluipverkeer in het dorp en het buitengebied zal doen. Aan de hand van de uitkomsten zouden er misschien maatregelen genomen worden.

‘Er is sprake van sluipverkeer in het dorp. Tussen 07.00 uur en 08.00 uur is het objectief sneller om via de Europaweg en de Stationsweg West richting Amersfoort te rijden. De verkeersintensiteit blijft, op de Nico Bergsteijnweg na, echter wel binnen de daarvoor gestelde verkeersnormen,’ laat de afdeling communicatie van de gemeente weten.

Volgens de oppositiepartijen liggen die normen onrealistisch hoog. Er is volgens hen sprake van overlast door sluipverkeer. Inwoners in het hele dorp klagen in ieder geval regelmatig over te snel rijdende auto’s en gevaarlijke situaties in hun buurt.

‘Op de Nico Bergsteijnweg, tussen de Prins Hendrikstraat en de rotonde N224/N226 komt de verkeersintensiteit naar verwachting in 2030 wel boven deze norm,’  aldus de gemeente. ‘Daarom wordt deze straat op korte termijn opnieuw ingericht.’ Deze plannen worden in september of oktober verwacht.

Volgens Wikipedia rijden er dagelijks iets meer dan 10.000 auto’s over de Geeresteinselaan. Tussen Leusden en Leusden-Zuid passeren dagelijks 14.000 auto’s.

‘Gezien de uitkomsten van het onderzoek is het onwenselijk maatregelen te nemen tegen sluipverkeer, omdat deze maatregelen ook invloed hebben op onze eigen inwoners en ondernemers en de bereikbaarheid binnen het dorp. Wij zien de oplossing voor tegengaan van sluipverkeer in het aanpassen van de rotonde N224/N226, zodat verkeer vanuit Scherpenzeel richting Amersfoort gebruik maakt van de reguliere route via de provinciale weg en niet door het dorp. Hiervoor zijn wij in gesprek met de provincie Utrecht,’ aldus de afdeling communicatie.

De provincie heeft plannen voor een superrotonde bij Woudenberg. Ook zijn er plannen om over een tijdje de rotonde op de N226 aan te pakken.