Afbeelding

Column Pastoor H. Zemann

Column

Column: Vuur! 

De wereld lijkt in brand te staan! Terwijl mensen overal vandaan eindelijk weer vakantie kunnen vieren worden ze in Turkije, Griekenland en Italië verjaagd door bosbranden. Erger is het natuurlijk voor de bewoners zelf, die huis en haard zien opgaan in de vlammen. Experts zien grote gevolgen voor het milieu en daarmee de leefbaarheid op aarde. Anderen zien hierin heel duidelijk de hand van God, er zijn zelfs mensen die hierin het einde van de wereld zien en anderen zeggen: we worden voor ons gedrag gestraft door God!

Ik heb zelf geleerd dat God altijd toekomst wil met mensen, dat hij Zijn Schepping nooit zal vernietigen. Natuurlijk zou de oorzaak van heel veel natuurrampen kunnen liggen in ons gedrag en omgang met de schepping. En dat God ons voortdurend tekens geeft, daar kan ik me in vinden. Maar een straffende God: dat kan ik me niet voorstellen. Hij is geen boekhouder, maar wel een God die ons aanspreekt, ook op alles waarin we falen en geen recht doen aan Zijn Verbond met ons. 

Maar we hoeven niet de hele wereld te veranderen, daar hebben we niet altijd de mogelijkheden voor. Wel hebben we ons gebed, er ligt een enorme kracht in het gebed vind ik. Zoals de paus ooit bad dat de “harten van terroristen” mogen worden omgevormd tot liefde. Begin maar op dat eigen stukje koninkrijk waar jij leeft: houd daar de vlam brandend, de vlam van de liefde welteverstaan. Op dat kleine stukje koninkrijk waar jij woont en leeft ben je nodig. Daar ligt in de eerste plaats jouw en onze opdracht. Ik zou willen besluiten met die mooie zegenwens van Pinksteren: “Kom, Heilige Geest, vervul het hart van ons mensen en ontsteek in ons het vuur van uw liefde”. 

Met hartelijke groet, 
pastoor Harrold Zemann.