Tiny House
Tiny House / foto: Jed Owen / Unsplash

Afspraken over kleine, betaalbare huurhuizen voor starters

Algemeen

WOUDENBERG – De gemeente Woudenberg gaat samen met woningcorporatie Omnia Wonen onderzoek doen naar de bouw van Tiny Houses. Uit een eerder onderzoek blijkt dat er behoefte is aan kleine, betaalbare huurwoningen. Ook worden er nu huizen zonder gasaansluiting gebouwd.

In het collegeakkoord ‘Sterk Woudenberg = Samen Doen’ staat dat de gemeente wil experimenteren met de zogeheten Tiny Houses. Hoe staat het de uitvoering van de plannen?

‘Op dit moment zijn er in Woudenberg nog geen Tiny Houses. We weten vanuit het woonbehoefteonderzoek dat er wel behoefte is aan kleinere, betaalbare huurwoningen. 

Daarom hopen wij dit in de toekomst samen met woningcorporatie Omnia Wonen te kunnen realiseren in het dorp. Op dit moment onderzoeken wij hiervoor de mogelijkheden’, zegt de afdeling communicatie van de gemeente.

‘De afgelopen periode hebben Omnia Wonen en de gemeente Woudenberg veelvuldig contact gehad over de mogelijke realisatie van het project Klein maar Fijn Wonen, bestaande uit tijdelijke sociale huurwoningen. Omnia Wonen en de gemeente Woudenberg willen het project Klein maar Fijn wonen in principe samen ontwikkelen. De haalbaarheid wordt op dit moment concreet onderzocht’, aldus de gemeente. ‘Dit betekent concreet dat bij Omnia Wonen er een startbesluit is genomen. 

Met dit besluit heeft Omnia Wonen aangegeven dat binnen de financiële kaders de haalbaarheid voor de realisatie van Klein maar Fijn wonen verder onderzocht wordt.

Tevens wordt er op dit moment, parallel aan het onderzoek naar de haalbaarheid, gewerkt aan concrete afspraken die opgenomen worden in een overeenkomst’, vertelt de afdeling communicatie. ‘Daarnaast worden, in overleg met Omnia Wonen, ook de voorbereidende werkzaamheden voor het uitvoeren van de onderzoeken uitgevoerd.’

De nieuwe wijken, die nu gebouwd worden, zijn duurzaam.

‘Dat nieuwe woningen zonder gasaansluiting worden gebouwd is een wettelijke verplichting sinds 1 juli 2018. Woningen in Hoevelaar, Nijverheidsweg en onder anderen project Klein Huigenbosch worden gebouwd zonder gasaansluiting. De woningen zijn duurzamer door betere isolatie en ventilatie en waar mogelijk zonnepanelen. 

Als het goed is, hebben bewoners straks nauwelijks energiekosten, waardoor ze deze investeringen weer terugverdienen. Wat de terugverdientijd is, verschilt per woning en is afhankelijk van de getroffen maatregelen,’ aldus de gemeente.

Gemeente en Omnia Wonen willen deze woonsoort aanbieden