Afbeelding
Jesseka Engelaar-Batteau

Estafettepen: Jesseka Engelaar-Batteau

Algemeen

Geboren op: 

20 april 1976

Geboorteplaats: 

Amsterdam

Verliefd, verloofd, getrouwd, kinderen: 

Getrouwd met Dos en twee zoons, Kris (13) en Niek (16)

Hobby’s: 

lezen, sporten, schilderen en tekenen

Opleiding: 

gepromoveerd in de literatuurwetenschap

Huidige beroep: 

Zelfstandig adviseur in het hoger onderwijs voor kwaliteit en accreditaties (in Nederland en Vlaanderen)

Wat vind je leuk aan dit werk: 

De grote variatie aan opleidingen en onderwijsinstellingen in Nederland en Vlaanderen; ik heb in de afgelopen jaren zoveel verschillende opleidingen mogen leren kennen: mode-, kunst-, dans-, architectuur- en circusopleidingen, maar ook internationale business schools, opleidingen in theologie, pedagogiek, landschapsinrichting en planologie, de lijst is eindeloos. Ik ontmoet elke keer weer gedreven docenten en enthousiaste studenten, en telkens denk ik ‘dit is zo’n leuke opleiding, deze wil ik ook wel volgen!’

Waar kun je meer tijd voor nemen: 

Ik zou meer regelmatig willen sporten. Er zijn altijd dingen die eerst moeten gebeuren voor mijn gevoel.

Wat is het beste advies wat je ooit hebt gekregen: 

Van mijn man: richt je niet op één onderwerp of bezigheid, maar doe veel dingen tegelijk, daar word je gelukkig van.

Wat is je godsdienst of hoe sta je in het leven: 

Ik ben christelijk opgevoed, maar ga niet meer naar de kerk. Wel heb ik veel gehad aan mijn opvoeding; je ontwikkelt een gevoel voor de schoonheid en grootsheid van de natuur en voor al wat leeft; je leert om rekening te houden met anderen, je in een ander te verplaatsen, jezelf niet altijd centraal te stellen. Maar ik geloof niet in dogma’s; het universum is zo groot, volgens mij kunnen we niet alles weten of begrijpen. In die zin ben ik een agnost. 

Als vrijwilliger actief in: 

Ik heb dit jaar de werkgroep Partij voor de Dieren opgericht in Woudenberg. Ik ben sinds 2019 actief in deze partij en wil mij ook in Woudenberg inzetten voor natuur, milieu en klimaat en dierenwelzijn. Zo houden we elke eerste zaterdag van de maand clean-ups in het dorp om zwerfvuil op te ruimen. Er ligt zoveel op straat en in de plantsoenen, daar sta je van te kijken. We verzamelen elke keer weer tassen vol afval. Iedereen is overigens welkom om te komen helpen! Als buurtbewoners zijn we in het kader van het Heuvelrugtuinen-project bezig om de Vijverhof-vijver en de Van Gendt-vijver meer biodivers en groen te maken; we zaaien in en beplanten met inheemse plantensoorten (water- en oeverplanten, heesters, grassen en bloemen), gaan een graspad en takkenrails aanleggen en laten de natuur meer vrij zijn gang gaan. Met meer groen ondersteun je de biodiversiteit, help je vlinders en insecten en ga je hittestress en wateroverlast tegen. En het is ook nog eens heel mooi; een natuurlijk paradijsje midden in de wijk!

Waar krijg je het meeste energie van:

Van dingen maken; tekenen, schilderen, klussen. Er op uit gaan met mijn gezin. Maar ook samen met anderen iets moois voor elkaar krijgen, dat geeft heel veel positieve energie. 

Hoe breng je je vrije tijd door: 

Met lezen, sporten, dingen maken en met politieke activiteiten. En als ik erg moe ben: lekker series en films kijken.

Van welke sport word jij actief: 

Via mijn jongere zus ben ik in aanraking gekomen met suppen, kort voor ‘stand up paddling’: je staat op een grote surfplank en verplaatst je door je met een lange peddel af te zetten in het water. Je kunt overal suppen in principe, in meren, grachten, beken en kanalen, maar ook op zee. In waterrijk Nederland zijn er zoveel prachtige tochten te maken. Het is een fantastische sport die je zowel heel ontspannen als heel sportief kunt beoefenen. Onlangs heb ik een techniekles mogen krijgen van de viervoudig Nederlands kampioen in suppen; dat is hard werken! Het duurt lang voordat je de goede houding hebt en echt snelheid kunt maken. 

Van welke muziek word jij blij: 

Moeilijke vraag, want ik houd van allerlei genres, van pop, klassiek of jazz - ik vind veel mooi. Ik ben bijvoorbeeld fan van trompettisten Eric Vloeimans (jazz, wereldmuziek) en Alison Balsom (barok), houd van countertenor Jakub Jozef Orlinski (barok). Op dit moment luister ik naar Nynke Laverman en Johnny Flynn. Laverman is een veelzijdige Friese zangeres die onlangs een prachtig album heeft gemaakt over onze relatie met de natuur. Johnny Flynn is folk zanger en heeft samen met schrijver Robert Macfarlane een album gemaakt geïnspireerd op het epos van Gilgamesh. 

Favoriete vakantie is: 

Griekenland. Mijn man is half-Grieks en we hebben daar een traditioneel huisje op het vasteland, tegenover Corfu.

Wat is het lekkerste wat je gegeten hebt: 

dat is toch wel Koreaans eten – een explosie van smaken en zoveel verschillende soorten gerechten. Ik heb daar van mijn derde tot twaalfde gewoond.

Welke tip/levenswijsheid wil je doorgeven: 

Neem de tijd om te ontdekken waar jouw talenten en interesses liggen en investeer daarin; blijf, ook als je ouder wordt, veel nieuwe dingen uitproberen, het houdt je jong en geeft veel levensvreugde. 

Waarvoor kunnen ze je wakker maken: 

Als het huis in brand staat, anders mag je mij nooit zomaar wakker maken…

Goede voornemens: 

Ik wil in de komende tijd meer schrijven over onderwerpen die me bezig houden.

Welke droom zou je graag uit zien komen: 

Ik zou in de toekomst wel een tijdje in Griekenland willen wonen.

Welk verhaal vertellen je familie of vrienden altijd over jou: 

Mijn familie vertelt altijd over die keer dat ik (ik denk dat ik acht jaar oud was) mijn broertje redde van een pestkop op het schoolplein door de boosdoener met een karatetrap te vloeren. Ik zat als kind op Taekwondo, een Koreaanse verdedigingssport.

Als je iets zou mogen veranderen in Woudenberg, wat zou je aanpakken: 

Wat ik graag zou zien is dat de gemeente, samen met haar inwoners, een mooie toekomstvisie voor de langere termijn formuleert waarin duurzaamheid, zorg voor de natuur en een gezonde en fijne leefomgeving centraal staan. Met de huidige klimaatverandering en de noodzaak om uitstoot en vervuiling te verminderen moeten we toewerken naar een andere manier van leven; we moeten het dorp zo ontwikkelen dat de druk op natuur, milieu en klimaat vermindert, niet verergert. In Woudenberg liggen voor mijn gevoel veel kansen om een groen en duurzaam dorp te zijn. 

Tegen de gemeente zou ik willen zeggen: richt niet al je pijlen op woningbouw en nieuwe bedrijventerreinen, daarmee gaan we het in de toekomst niet redden. In plaats daarvan moet je nadenken over hoe het dorp er over 50 jaar uit zou moeten zien. Ik zie dan een groen en lommerrijk dorp voor me waar de lucht schoon is en de huizen energieneutraal zijn, waar kleinschalige landbouw plaatsvindt, bedrijven en vervoersmogelijkheden duurzaam zijn en onze mooie natuurgebieden floreren en niet bezwijken onder verstening en recreatiedruk. Creëer een mooie en aantrekkelijke leefomgeving dicht bij de natuur en met een kleine voetafdruk, daarmee zul je een voorbeeld zijn voor andere gemeenten! 

Er moet de komende jaren flink bezuinigd worden. Waar moet de gemeente minder geld aan uitgeven: 

Ik vind het zorgelijk om te horen dat de bezuinigingen mogelijk onze culturele voorzieningen en het sociale domein zullen treffen. En dat er dus ook weinig geld is voor vergroening en verduurzaming. Een dorp als Woudenberg moet natuurlijk gewoon een bibliotheek hebben. En het lijkt me onwenselijk dat kwetsbare groepen die afhankelijk zijn van sociale voorzieningen het zwaarder zullen krijgen door de bezuinigen. Anderzijds begrijp ik uit de artikelen die ik over de bezuinigingen lees dat er veel gewonnen kan worden door in het sociale domein efficiënter aan te besteden en zorgvuldige afwegingen te maken in de keuze van aanbieders. Waar ik vooral voorzichtig mee zou zijn is het besteden van veel geld aan allerlei dure externe adviseurs; ik zie veel mogelijkheden in het samenwerken met en leren van andere gemeentes die met dezelfde uitdagingen en problemen geconfronteerd worden. Door van elkaar te leren en ‘best practices’ uit te wisselen kom je misschien tot goede oplossingen die niet zoveel kosten maar wel effectief zijn. 

Wat spreekt je aan en is voor jou het mooiste plekje in Woudenberg: 

Het pad langs de Grift; elke keer als ik daar wandel of fiets ben ik dankbaar dat ik op deze mooie plek woon.

Wie of wat is belangrijk in je leven: 

Mijn gezin en mijn familie, mijn vrienden. Maar ook, zorgen voor een leefbare aarde waar ruimte is voor mens én dier.

Wat brengt een lach op jouw gezicht: 

Canyonning met mijn man en zoons; je start boven in de bergen waar een beek naar beneden stroomt en je volgt dan de loop van het water via rotsen en watervallen. Het water is ijskoud en je moet vaak van hoge rotsen afspringen of abseilen naar poelen die soms een flink aantal meters lager liggen. Heel leuk en spannend om zoiets samen te doen, samen angsten te overwinnen en elkaar aan te moedigen. 

Waar was je de afgelopen week het meest dankbaar voor: 

Voor het feit dat we zo van onze vakantie kunnen genieten op een prachtige plek in Toscane.

Estafettestokje gaat naar: 

Mark Lie-A-Kwie

Omdat: 

HIj heel betrokken en belezen is, en veel goede ideeën heeft over hoe we de gemeente duurzamer, groener en schoner kunnen maken.