Sterk Woudenberg = Samen Doen

Komende maand start de gemeenteraad van Woudenberg aan haar laatste termijn in deze regeerperiode. Een periode die niet als het meest gelukkige kan worden beschouwd. Denk alleen maar aan het vertrek van Burgemeester Titia Cnossen, directeur / secretaris Simone van der Marck en het onder financieel toezicht stellen door de provincie.

Ook de start van deze periode verliep allerminst van een leien dakje. Coalitiepartner CDA wilde samen met gedoogpartner SGP en de GBW de ingezette weg van 2 eerdere periodes doorzetten. Echter Gemeentebelangen Woudenberg koos voor een andere weg en smeedde samen met ChristenUnie en de VVD een nieuw coalitieakkoord met als titel Sterk Woudenberg = Samen Doen.

Als doelstelling van het akkoord heeft de coalitie ervoor gekozen om Woudenberg samen met haar inwoners nog mooier en beter te maken. Drie jaar later kunnen we ons afvragen of dat gelukt is of dat er in de komende 8 maanden nog een eindsprint moet worden ingezet om iets van de doelstellingen overeind te houden.

Zoals we de afgelopen weken in de LetOp hebben kunnen lezen is communicatie een van de onderwerpen die enorm in onze gemeente leeft. Dat niet iedereen blij is met hoe de gemeente communiceert is een understatement. 

Hoewel daarbij natuurlijk wel moet worden aangetekend dat als er iets in je achtertuin veranderd en het niet zo gaat als gewenst, de communicatie per definitie als onvoldoende wordt beschouwd. Maar dat de doelstelling dat we van de gemeente mogen verwachten dat ze toegankelijk, open, transparant, benaderbaar en communicatief sterk zijn nog niet helemaal is waargemaakt mag duidelijk zijn.

Financieel heeft dit college keuzes gemaakt waardoor het onder financieel toezicht is gesteld van de provincie. Een gewaagde keuze die, gezien de landelijke trend dat steeds meer gemeenten in financiële problemen komen, te waarderen is, maar die ingaat tegen het coalitie akkoord waarin “een sluitende meerjarenbegroting daarbij vanzelfsprekend is”.

Gelukkig hebben zowel de coalitie als de oppositiepartijen begrepen dat een Sterk Woudenberg Samen Doen is en gaan ze gezamenlijk op zoek naar een financieel gezonde en realistische oplossing. En misschien is dat nog wel het beste wat Woudenberg in de afgelopen jaren is overkomen.

Is er dan niets goed gegaan zult u denken. Natuurlijk wel. Woudenberg breidt haar woningcontingent geleidelijk uit. Goed te zien dat ook Woudenbergse jongeren in het nieuwe plan Hoevelaar een plekje hebben gekregen. Ook blijkt de verplaatsing van de zaterdag markt, na veel soebatten, een succes te zijn. Elke zaterdagmorgen is het gezellig druk op het Poortplein en ontmoeten Woudenbergers elkaar in het hart van ons dorp.

De komende periode wordt er dus één van het zoveel mogelijk afhandelen van de doelstellingen uit het coalitieakkoord maar wordt met een schuin oog ook al gekeken naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022. Partijenbesturen zullen aan de slag gaan met een nieuw partijprogramma en een kieslijst opstellen waarmee met een diversiteit van Woudenbergers de samenleving het beste tot haar recht komt. Aan ons als kiezers is er dan de mogelijkheid om de keuze te bepalen hoe wij als Woudenberg verder willen.