Ingezonden: 'De schrik van z’n leven'!

Hevig ontdaan kwam mijn man dinsdag 3 augustus rond 11.15 uur thuis. Het scheelde maar een haartje of hij had een ongeveer 2-jarig jongetje aangereden, ondanks het feit dat z’n snelheid op dat moment maar om en nabij 20 km per uur was. 

Mijn man reed in de auto vanaf de ventweg langs de Maarsbergseweg de Willem de Zwijgerlaan op en zag op de rijweg spelende kinderen. 

Hij rijdt nooit harder dan 30 km per uur in het dorp, maar matigde nu zijn snelheid tot ongeveer 20 km. En toch… ineens reed het jongetje tussen de geparkeerde auto’s vandaan de rijweg op! 

Mijn man remde uit alle macht, vroeg aan een daar ook spelend ongeveer 4-jarig meisje waar zij woonden. Op de Heuvel, zei het meisje. 

Een tweejarig kind dat zonder toezicht op de Willem de Zwijgerlaan speelt……..! 

Ouders moeten beseffen dat hier in de wijken, ook in de Willem de Zwijgerlaan, vaak harder dan 30 km per uur wordt gereden, soms zelfs harder dan 50 km per uur! Kinderen rolschaatsen en skaten hier in de laan alsof de rijbaan een speelplek is…….

Mijn man moet er niet aan denken wat er was gebeurd als hij de toegestane 30 km per uur had gereden! 

Hij reageerde alert op het moment dat hij de spelende kinderen zag, minderde vaart tot rond de 20 km per uur en dan nog……! 

Wat mijn man overkwam maakt duidelijk: in een woonwijk is 10 tot 15 km per uur het veilige maximum.

Het is voor ons overigens onbegrijpelijk dat heel jonge kinderen zonder toezicht zo ver van huis spelen. 

Dit is ook in Woudenberg niet veilig, toont het hierboven genoemde voorval aan. Want niet alle automobilisten houden rekening met kinderen die op de rijweg spelen (!) of plotseling oversteken achter geparkeerde auto's vandaan. 

Of met de rijweg oplopende mensen die wat minder alert zijn, of met (toevallig) loslopende huisdieren.

D. van Keulen-Mölling.