Afbeelding
Foto: Niels Wolterink

Vrachtwagens hoofdpijndossier op Nico Bergsteijnweg

Algemeen

WOUDENBERG – Er zijn de laatste tijd weinig melding van overlast door vrachtwagens op de Nico Bergsteijnweg geweest. De gemeente roept weggebruikers op zich aan de verkeersregels te houden.

In het voorjaar vroeg Moniek van de Graaf, fractievoorzitter van de PvdA/GroenLinks, wethouder Anita Vlam actie te ondernemen tegen het vrachtverkeer op de Nico Bergsteijnweg. Bewoners, die thuiswerkten, zagen veel vrachtwagens passeren. Enkelen waren bang voor schade aan hun huizen door optrekkende vrachtwagens bij de verkeersdrempels. Wethouder Vlam verklaarde dat bewoners overlast maar moesten melden bij de politie of de gemeente.

De afdeling communicatie van de gemeente zegt: ‘Er zijn geen recente meldingen binnengekomen in relatie tot vrachtverkeer op de Nico Bergsteijnweg. Wel is er aandacht voor gevraagd vanuit het bewonerscollectief Nico Bergsteijnweg en hebben bewoners dit aangegeven in een enquête die wij hebben gehouden onder de bewoners over de herinrichting Nico Bergsteijnweg.’

‘Uit metingen in 2019 blijkt dat gemiddeld tussen de 5 en 20 vrachtwagens per dag over de Nico Bergsteijnweg rijden. Er geldt een inrijverbod, maar er mag uiteraard wel vrachtverkeer rijden met een aantoonbare bestemming in de Nico Bergsteijnweg; zoals bevoorrading, laden en lossen goederen van aanliggende percelen,’ zegt de gemeente. 

‘Verkeersdeelnemers, dus ook vrachtwagenbestuurders, dienen zich aan de verkeersregels te houden. 

Door het plaatsen van een verkeersbord met een geslotenverklaring voor vrachtverkeer wordt aangeven dat de desbetreffende weg niet bedoeld is voor vrachtverkeer dat niet op de Nico Bergsteijnweg hoeft te zijn. Indien verkeersdeelnemers de verkeersregels overtreden dient handhaving plaats te vinden. Het is de eigen verantwoordelijkheid van verkeersdeelnemers om de verkeersregels op te volgen en wij roepen alle verkeersdeelnemers dan ook op om zich aan de verkeersregels te houden voor een verkeersveilig en leefbaar Woudenberg’, verklaart de afdeling communicatie van de gemeente. 

Bewoners maken zich zorgen over schade aan hun huizen. De gemeente zegt hierover. ‘Het is lastig om aan te tonen dat eventuele schade aan woningen veroorzaakt wordt door vrachtverkeer. Als bewoners schade ondervinden en het is bewezen dat dit komt door vrachtverkeer, kunnen zij de gemeente aansprakelijk stellen.’