Afbeelding

Woudenbergse 12-jarige Anique schrijft graag verhalen

Algemeen

Woudenberg De 12-jarige Anique van Wijk is dol op het schrijven van verhalen en heeft nu haar eerste boekjes laten drukken. 

Vol trots laat een sprankelende Anique haar twee boekjes zien met daarin de verhalen die ze zelf heeft geschreven. Inmiddels is ze volop bezig met een derde boekje.

Creatief

Anique kan zich niet meer goed herinneren hoe ze op het idee is gekomen om verhalen te schrijven. “Het begon vanzelf, op school. Als ik tijd over heb, of ik kan niet naar buiten, dan schrijf ik graag. Ik ben creatief en vind het leuk om verhalen te bedenken.” Haar schrijftalent en creativiteit uiten zich in de twee boekjes die voor haar op tafel liggen: ‘Het dappere meisje’ en ‘Jens en zijn puppy’. 

“Het dappere meisje’ gaat over een meisje dat in een jungle terecht komt en daar bij de apen gaat wonen en allerlei avonturen beleeft”, aldus Anique. 
Anique vertelt dat ze van te voren niet echt een plan heeft. Ze gaat gewoon beginnen met schrijven en laat zich dan meeslepen door haar fantasie in haar eigen verhaal.

Zo ook in het boekje van ‘Jens en zijn puppy’. Dit verhaal bestaat uit een aantal hoofdstukken die afzonderlijk een avontuur beschrijven over een jongen die samen met zijn hondje Spark allerlei avonturen beleeft.

Op de voorzijde van het boekje staat een getekende prent die Anique erbij heeft gezocht. Anique: “Zo heeft het een rustige uitstraling”. 

Eigen ervaringen als inspiratie

Naast fantasie gebruikt Anique ook eigen ervaringen als inspiratie voor haar verhalen. Zo heet het derde verhaal ‘Beste vrienden’. Hierin beschrijft ze avonturen die ze zelf beleeft of zou willen beleven met haar vrienden Sander en Kevin. “Het boek is klaar als mijn ideeën op zijn”, aldus Anique. “Daarnaast lopen de verhalen altijd goed af, want ik wil de lezer een goed gevoel geven.” 

Anique had de wens om boekjes te maken van de verhalen, en haar moeder steunde haar hierin.
Moeder Annebeth vertelt dat ze heel trots is op Anique. “Ik ben heel blij dat de boekjes er zijn, het is nu tastbaar en geen verhaal meer wat alleen in de computer staat.” Annebeth zegt dat de boekjes  zijn gemaakt zoals Anique het heeft geschreven. “We hebben het volledig authentiek gelaten, inclusief schrijffouten”, lacht Annebeth. “Wie weet kunnen we het op een later moment nog eens helemaal perfect maken.”

Droom

Anique wil later graag schrijfster worden en dan vooral van kinderboeken. “Ik wil ook graag boeken uitbrengen met grote letters voor kinderen met dyslexie. Mijn broertje Jordi heeft dyslexie en ik zou het fijn vinden als hij en ook andere kinderen mijn boeken kunnen lezen,” zegt Anique bevlogen.

Anique van Wijk toont haar boekjes
Afbeelding